Altın yumurtlayan Tavuk Kesilmez Ne Demektir? Atasözünün Anlamı Hikayesi

5
Advertisement

Altın yumurtlayan tavuk kesilmez atasözü ne anlama gelir? Altın yumurtlayan tavuğu kesmek deyiminin anlamı, açıklaması ve hikayesi nasıldır?

Altın Yumurtlayan Kaz Hikayesi (Ezop)

Altın yumurtlayan tavuk kesilmez

Öncelikle altın yumurtlayan tavuk ne anlama gelir, ona bakalım. Altın yumurtlayan tavuk, mesleği, sanatı, parası olan, gelirli kimse veya iş anlamına gelir. örneğin iyi kazanç sağlayan kişi altın yumurtlayan tavuk sayılabilirken, iyi gelir getiren bir dükkan da aynı şekilde adlandırılabilir. Veya turistler için de aynı söz kullanılabilir.

Altın yumurtlayan tavuk kesilmez

Bu bir atasözüdür. Altın yumurtlayan tavuğu kesmek ise bu atasözünden türemiş bir deyimdir. İkisi de aynı anlam temelleri üzerine oturur. Birinin anlamını bilen diğerini de anlar. Aşağıda atasözünün anlamı ve deyimin hikayesi verilmiştir.

Açıklaması :

Kişi, küçük bir çıkar uğruna kendisine büyük yarar sağlayan bir kaynağı ortadan kaldıracak davranışlardan kaçınmalıdır. Açgözlülük bu anlamda bir tehlike arz eder. Açgözlülükten kaçınmak gerekir.

Advertisement

AÇ GÖZLÜLÜK

Kişiye yarar sağlayacak bir kaynak, bir ilişki varsa irtibat koparılmaz, zarar verilmez. İnsanlar çıkarları olduğu yerle ilişkisini kesmez, kar getiren bir kaynağı kurutmaz.

Altın Yumurtlayan Tavuğu Kesmek Deyiminin Hikayesi

Dil ve kültür şüphesiz birçok farklı kaynaktan beslenerek zenginleşir. İşte “Altın yumurtlayan tavuk” ifadesi de La Fontain’in ünlü bir masalından ilham alınarak bir deyime dönüştürülmüştür. Masal bu ya, bir adamcağızın her sabah altın yumurtlayan bir tavuğu varmış. Köylü her gün bu altın yumurtaları şehre götürerek satıyormuş. Tavuğu sayesinde zenginleşen adam, çalışmadan yorulmadan para geldiği için tembelleşmiş huyu da çok değişmiş. Bir gün kendi kendinde “Bu bizim tavuğun karnında bir hazine olsa gerek, niye böyle, bir altın yumurta için koca bir gün bekleyeyim. Keseyim şunu da, kamında ne kadar altın yumurta varsa çıkarıp alayım. Bir seferde daha da zengin olayım” dermiş. Bir sabah bu düşünceyle tavuğu kesip karnını yarmış. Ama değil hazine bir tek altın yumurta bile bulamamış. Tavuğun diğer tavuklardan hiç bir farkı yokmuş. İşte o zaman yaptığı yanlışı anlamış. Anlamış ama iş işten geçmiş.

Bu deyim, sahip olunan bir şeyi, düşüncesizlik ve sabırsızlıktan hatta açgözlülükten dolayı kaybetmek anlamında kullanılır.


5 yorum

Leave A Reply