Advertisement

ABD Ticaret Bakanlığı bugün (18 Eylül 2020) yaptığı açıklamada, Çin’in sahip olduğu TikTok ve WeChat’i Pazar günü ABD uygulama mağazalarından yasaklayacağını ve uygulamaları ABD’deki işlevselliğini ciddi şekilde sınırlayabilecek teknik kısıtlama çalışamalarını destekleyeceğini açıkladı.

Ulusal güvenlik ve veri gizliliği endişelerini dile getiren Bakanlık, video paylaşım hizmeti TikTok üzerinden haftalarca süren anlaşma çalışmalarının ardından geldi. Başkan Donald Trump, uygulamanın Çinli sahibine TikTok’un ABD operasyonlarını yerli bir şirkete satması için baskı yaptı. En son yasakların, Kaliforniya’daki teknoloji devi Oracle’ın, ABD’nin TikTok’un veri toplama ve ilgili sorunlarına ilişkin endişelerini gidermeyi amaçlayan yakın zamanda yaptığı bir anlaşmayı nasıl etkileyeceği ise şimdilik belli değil.

TikTok, hareketle ilgili “hayal kırıklığını” dile getirdi ve Başkan Donald Trump’ın “adaletsiz yürütme düzenine” meydan okumaya devam edeceğini söyledi. Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında Başkan Donald Trump tarafından açıklanan bir başkanlık kararnamesini an itibari ile uygulamaya başladı.

Amerika WeChat ve TikTok'u Güvenlik Risklerini Gerekçe Göstererek Uygulama Mağazalarından Yasakladı

Büyük mobil uygulama mağazalarının sahipleri olan Google ve Apple ise bu konuda henüz bir açıklama yapmadı. WeChat’in sahibi Tencent de bir açıklama henüz gelmedi. TikTok ile böyle bir yasağı ortadan kaldırmayı amaçlayan bir anlaşma teklif eden Oracle firmasının da nasıl bir tepki vereceği muamma olarak kalmış durumda.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Başkanın talimatıyla, ulusal değerlerimizi, demokratik kurallara dayalı normlarımızı ve ABD yasaları ve yönetmeliklerinin agresif uygulamasını teşvik ederken, Çin’in Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerini kötü niyetli olarak toplamasıyla mücadele etmek için önemli adımlar attık” dedi.

Advertisement
Alınan bu sıra dışı karar, Trump yönetiminin yükselen bir ekonomik süper güç olan Çin’in etkisine karşı koymaya yönelik son girişimi.

Trump, 2017’de göreve başladığından beri Çin ile bir ticaret savaşı başlattı. Çinli şirketleri içeren birleşmeleri engelledi ve telefon ve telekom ekipmanı üreticisi Huawei gibi Çinli firmaların sadece Amerika pazarında değil tüm dünya pazarında genişlemesini engellemeye çalıştı.

TikTok uygulamasının 100 milyon ABD kullanıcısı ve küresel olarak 700 milyon kullanıcıya sahip olduğu belirtiliyor. Bu arada kullanıcılar, hataları ve güvenlik açıklarını düzelten uygulama güncellemelerini alamayacaklar. Bu sebeple bir güvenlik “kabusu” ile karşı karşıya kalma riski yaşamaktadırlar.

Amerika WeChat ve TikTok'u Güvenlik Risklerini Gerekçe Göstererek Uygulama Mağazalarından Yasakladı

WeChat kullanıcıları yasağı durdurmak için dava açtı. Kaliforniya’daki bir federal yargıç Perşembe günü yapılan bir duruşmada WeChat yasağın yüürürlüğe girmemesi için bir karar çıkartamadı. Çoğu sosyal ağ gibi, Çin’in ByteDance şirketine ait olan TikTok da kullanıcı verilerini toplar ve kullanıcıların gönderilerini yönetir. Kullanıcıların konumlarını ve mesajlarını toplar ve reklamları onlara en iyi nasıl hedefleyebileceklerini bulmak için izler. Benzer endişeler, Facebook ve Twitter gibi ABD merkezli sosyal ağlar için de geçerli.

TikTok, ABD kullanıcı verilerini Çin’de saklamadığını ve kullanıcı verilerini hükümete vermeyeceğini. Ayrıca Çin’den gelen dikte başına videoları sansürlemediğini açıklamasına rağmen. Sanırız Çin ABD Ticaret Savaşında ABD’nin Çin karşısında aldığı zaferlerden birisi olarak da değerlendirilebilir.

Advertisement


Leave A Reply