Bebeklerde Parazit Neden Olur? Belirtileri

0
Advertisement

Bebeklerde parazit neden olur? Bebeklerde olan parazitler, belirtileri nelerdir? Parazit durumunda neler yapılır, tedavisi hakkında bilgi.

bebeklerde-parazitBebeklerde Parazit

İnsan vücudunda yaşayabilen birçok parazit vardır ama bunlardan en fazla kılkurdu (oksiyür) ile karşılaşılır. Bu parazit vücuda yumurtalarının besinlerle birlikte yenmesi sonucu girer. Bu yumurta bağırsakta açılır ve 14-28 günde erişkin parazit halini alır. Dişi kılkurdu daha sonra anüs çevresinde çok fazla sayıda yumurtlar ve burada kaşıntıya neden olur. Kaşıntı özellikle geceleri şiddetlidir. Çocuk kaşınırken bu yumurtalar tırnaklarının arasına takılarak, daha sonra ağzına ulaşabilir ve tekrar yutulabilir. 2-13 mm. uzunluğunda olan kılkurdu zararsızdır ama, anüs çevresinde kaşıntı gibi hiç de hoş olmayan belirtiler yaratır. Parazit son derece bulaşıcıdır ve bütün aile aynı anda tedavi edilmelidir.

Yuvarlak kurtlar daha çok temizlik ve sağlık koşulları kötü olan yerlerde ve özellikle de tropikal bölgelerde görülür. 10-15 cm. boyunda olan bu parazitler adeta beyaz renkte bir toprak solucanını andırır. Yumurtalar bulaşık suyla veya besinlerle yutulur, bağırsakta açılır ve erişkin duruma geçen parazitler bazen dışkıyla dışarı atılan yumurtalar yumurtlar. Çocuk, yeterince beslenmeyen bir hasta görünümündedir ve gereken şekilde büyüyüp, gelişemeyebilir.

Ne kadar önemlidir?

Bunlar genellikle ağır bir hastalığa yol açmaz ve kolayca tedavi edilirler.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

Kılkurdunda:
• Genellikle geceleri olmak üzere, anüs çevresinde kaşıntı
• Dışkıda beyaz, iplik gibi kurtçuklar.
• Şiddetli kaşıntı nedeniyle uykusuzluk
Yuvarlak kurtlarda:
• Çocuğun büyüyüp gelişememesi
• Dışkıda beyaz kurtlar.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Eğer çocuğunuz anüsünü kaşıyorsa, bu bölgeyi yattıktan bir saat sonra kontrol edin. Kurt genellikle beyaz ve ince bir iplik parçası gibi gözükür.

• Bunun yerine, çocuğunuzun dışkısına bakarak çok sayıda parazit görebilirsiniz.

• Çocuğunuz yetersiz beslenmiş bir görünümündeyse, dışkısında yuvarlak kurtlar arayın.

Advertisement

Doktora başvurmalı mısınız?

Herhangi bir parazit bulursanız, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun. Çocuğunuzda büyüme ve gelişme noksanlığı varsa doktora başvurmanız faydalıdır.

Doktor ne yapacaktır?

• Bütün ailenin birlikte kullanacağı, genellikle tadı hoş bir toz şeklinde olan ilaçlar verecektir.

• Yuvarlak kurt varsa, bunu felç etmek üzere ağızdan kullanılan bir ilaç yapacaktır. Bunun yanı sıra, paraziti kolayca dışarı atabilmesi için bir de müshil verebilir.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• İlacın tarifesinde yazanları dikkatle uygulayın, ilacın sabah saatlerinde alınması uygundur çünkü, etkisi 12 saat sonra görülür.

• iki hafta sonra bütün aile, ilacı tekrar kullanın. Birinci doz bütün kurtları öldürür, ikincisi ise önce yumurta halinde olan ve aradan geçen iki hafta içerisinde ortaya çıkan diğer parazitleri ortadan kaldırır.

• Temizlik kurallarına titiz bir şekilde uyun. Yumurtalar tırnak arasına takılıp, tekrar yutulabilir.

• Çocuğunuzun gece yatarken pijama giymesini sağlayın; böylece kaşınma sırasında elinin anüse doğrudan temasını önlemiş olursunuz.

Advertisement


Leave A Reply