Çocuk Eğitiminde Ailece Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
Advertisement

Çocuk eğitiminde ailece dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Çocuk eğitimi ve ailenin çocuk eğitimindeki yeri hakkında bilgi.

Eğitim: Sürekli gelişmekte olan toplumlara uyum sağlama ve belli konularda beceri kazandırma amacıyla bilgi aktarımıdır.

Eğitim, yalnızca bir konunun detaylarını öğrenmek veya ezberlemek değildir. Bu nedenle okul =eşittir= eğitim demek doğru olmaz. Okul, eğitimin yalnızca bir parçasıdır; tamamı değildir.

Aile eğitimi, kişinin kendini eğitmesi, sosyal eğitim, eğitici oyunlar ve daha birçok okul dışı unsurdan bahsetmek mümkün. İnsan, doğduğu andan itibaren eğitim sürecinin içindedir.

Peki,

İşin Temelini İfade Eden Çocuk Eğitiminde Ebeveynlere Düşen Görevler Neler?

Aslında bu çok kapsamlı bir konu ve konunun tamamını bu sayfada işlemek mümkün değil. Bu nedenle, ebeveynlerin önemsemediği veya ihmal ettiği detaylar üzerinde biraz duralım.

Advertisement
  • Her anne babanın psikososyal gelişim evrelerini bilmesi gerekir. Psikososyal gelişim evreleri, insanların çeşitli dönemlerde yaşadığı çatışmaları ve bu çatışmalarla nasıl başa çıkması gerektiğini ifade eden bilimsel bir tezdir.
  • Anne, babaların çocuklarından bekledikleri davranışları kendilerinin de örnek olarak yapıyor olmaları önemlidir. Çocuktan kitap okumasını istemek kolay ve etkisiz bir yöntemdir. Onunla birlikte kitap okumak ise nispeten zahmetli ama en etkili yöntemdir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Anne babanın örnek ahlak sergilemesi, anne babanın kötü alışkanlıklardan uzak durması ve benzeri davranışlar çocuğun üzerinde eğitici etkiye sahiptir.
  • Oyun, çocuklar için en etkili gelişim yöntemlerinden biridir. Oyunların, kendi içerisinde çeşitli kategorileri var. Dikkat oyunları, hafıza oyunları, fiziksel oyunlar, hayal gücü oyunları, eğitici oyunlar ve benzerleri şeklinde uzunca bir liste yapmak mümkün. Konumuz eğitim olduğu için eğitici oyunlar kategorisine parantez açalım:Bazen terapi yöntemi (oyun terapisi) olarak bile kullanılan oyunların eğitici etkisi yüksektir. Ebeveynler, oyunları boş vakit aktivitesi olarak görebiliyorlar. Bu düşünce doğru değil. Oyunlar, tıpkı gıdalar gibi öncelikli ihtiyaçlardandır.
  • Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza yeni yeni oyunlar giriyor. Yapılan hatalardan bir diğeri de ebeveynlerin teknolojik cihazları tamamen zararlı kabul etmesi oluyor. Teknoloji, hayatı kolaylaştırma amacı taşır. Elbette doğru kullanıldığında! Çocuk gelişim uzmanları, çocuklara akıllı cihazları (tablet, telefon, bilgisayar) tamamen yasaklamanın doğru olmadığını Bunun yerine, günlük kullanım süresi belirleyip, zararsız ve eğitici oyunların kullandırılmasını tavsiye ediyorlar.
  • Bazı ebeveynlerin yaptığı bir diğer hata ise çocuğu şımartma kaygısıdır. Çocuğu şımarmasın diye sevgisini yeterince iyi ifade etmeyen anne babalar, toplum adına tehlikeli bireyler yetiştirdiklerini unutmamalıdırlar. Sevgiden yoksun kalan çocuklar hırçın ve saldırgan olabilirler. İleri yaşlarda, iyi bir aile eğitimi almış bireye yakışmayacak davranışlar sergileyebilirler. Çocukların yemek, içmek, uyumak, oynamak gibi sevilmeye de ihtiyacı vardır. Çok sevilmeye ihtiyaçları vardır!
  • Çocuklara doğruyu-yanlışı anlatırken onlarla aynı hizada olup, göz seviyesine inmek önemlidir. Çocukları, tepeden verilen direktiflerle eğitmektense onlara açıklayıcı olmak gerekir. Dikkatini size vermesini sağlamak, önemsendiğini hissettirmek ve sizi önemsemesini sağlamak için iletişim sürecinde göz seviyesine inmeyi sık sık tekrar etmek gerekir.
  • Eğitici olmak, sonuçları ödüllendirmek değildir. Çocukların daima çabasını ödüllendirmek gerekir. Bu sayede, olumlu işler yapma motivasyonları artar ve eğitim süreci daha başarılı olur. Her çocuk, eşit beceriye sahip değildir. Aynı şekilde her çocuğun kendine özel gelişmiş becerileri olabilir. Çok iyi resim çizen bir çocuğun, matematik dersinden düşük not alması çok da sıra dışı bir durum değildir. Matematik dersine yeterince çalıştıysa ve başarısız olduysa tek yapılması gereken onun çabasını tebrik etmektir.
  • Çocuğunuzun öne çıkan becerilerini birlikte keşfedin. Bu maddeyi de özellikle eklemek istedik çünkü eğitim hayatındaki tercihlerini toplumsal baskı ile yapan çocukların sayısı, özgürce ve doğru tercih yapan çocukların sayısından çok daha fazla. Halbuki 8 farklı zeka türü vardır ve her çocuk, keyif aldığı, başarılı olduğu alanlara yönlendirilmelidir. Çocuğunuzun öne çıkan zeka becerilerini keşfetmesine yardımcı olursanız, eğitimine büyük bir katkı sağlamış olursunuz.


Leave A Reply