Çocuklarda Döküntüler ve Nedenleri

0
Advertisement

Çocuklarda deri döküntüleri neden olur? Çocuklarda döküntüler belirtileri, neden olan hastalıklar ve tedavisi hakkında bilgi.

Döküntü

Çocuklarda Döküntüler

Bebeklerde ve küçük çocuklarda döküntülere çok sık rastlanır; ama bunların çoğu, çocuk kendini hiç hasta hissetmeden, başladıkları kadar hızlı biçimde kaybolur. Döküntü, suçiçeği gibi bir enfeksiyon hastalığının belirtisi olabilir; ayrıca bir alerjinin ya da mantar, vb. bir etkenin sonucu ortaya çıkabilir.

Çocuğunuzda bir-iki gün içinde kaybolmayan döküntüler olursa ya da döküntüyle birlikte ateş, vb. başka hastalık belirtileri görülürse, hemen doktora götürün. Döküntünün çocuğunuzun bir enfeksiyon hastalığına yakalanmış olmasından kaynaklandığını düşünüyorsanız, başkalarına bulaştırmamak için doktoruna başvurun.

ENFEKSİYON HASTALIKLARI

Çocukluk döneminde çok sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları, kendilerine özgü döküntülere yol açarlar.

Advertisement

Suçiçeği. Deride, birkaç gün aralarla yeniden patlak veren noktalar biçiminde küçük küçük lekelerle belirti verir; lekeler, göğüsten ve sırttan başlayarak yüze ve bedenin geri kalan bölümlerine yayılır, sonra içi su dolu kabarcıklara dönüşürler. Kabarcıklar daha sonra kuruyarak kabuklanır ve şiddetli kaşıntıya yol açar. Döküntünün başlamasından önce, çocuk genellikle iyice rengi solmuş durumdadır.

Kızamıkçık. Ansızın, bedenin her yanında küçük, soluk kırmızı lekeler ortaya çıkar; bunlar bazen kulak arkalarından başlayarak önce alna yayılırlar; bazen de çok hafiftirler. Bu çok kısa ömürlü döküntü iki-üç gün sürer. Çocuğun ateşi yükselmiş olabilir; ayrıca yalnızca soluk görünümlü olabilir.

Kızamık. Kulak arkalarından başlayarak yüze ve bedene dağılan koyu kırmızı lekeler belirir. Bu döküntüyü genellikle, çocukta ağır bir soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı belirtileri ile yanakların iç yanında küçük beyaz lekeler belirmesi izler.

Çocuk bezi pişiği. Alt beziyle örtülen alanlarda ya da bacakların üst yanındaki deri katlarında, kızarıklıklara yol açar. Deride çatlaklar ve lekeler de oluşabilir.

Kızıl. Yüzden ve göğüsten başlayarak bedenin her yanına yayılan küçük kırmızı lekeler belirir; ama ağzı çevreleyen bir alanda lekeler görülmez. Çocuğun boğazı ağrır; bademcikleri şişmiştir. Bunun yanı sıra, yüksek ateş ve kusma da bulunabilir ve kendisini çok bitkin hissedşir.

Uçuklar. Ağız ve burun çevresinde oluşan kaşıntılı ya da ağrılı, sulu kabarcıklar olan uçuklar (“herpes” de denir), suçiçeğine benzer biçimde kuruyarak kabuklanırlar. Bazı çocuklarda, çok sık uçuk görülür.

Advertisement

Uyuz. Uyuzböceği adlı böceğin yol açtığı uyuzda, genellikle parmak aralarında ya da el ayaları ile ayak tabanlarında kaşıntılı, kırmızı döküntüler belirir; kaşıntı özellikle geceleri çoğalır.

ÖBÜR DÖKÜNTÜLER

Egzama. Genellikle, derinin katlarını ya da yüzü yer yer etkileyen, iltihaplı, kırmızı bir döküntüdür (çocuk kaşırsa, mikrop kapabilir); deri kuru ve pullanmıştır.

İsilik. Genellikle çocuk çok fazla sıcağın etkisinde kaldığı zaman, en çok yüzde ve boyunda, dirseklerin kapanma yerlerinde, dizlerin arkasında ve kasıklarda ortaya çıkar. Huzursuzluğa neden olur ve çocuk kendini çok ısınmış hisseder.

Kurdeşen. Isırganotu dalamasına çok benzeyen soluk renkli, kabarmış, çevresi kırmızı lekelerden oluşan kurdeşen (“ürtiker” de denir), bedenin herhangi bir bölgesini kaplayabilir.

Alerjiler. Besin alerjileri dahil, bütün alerjiler çeşitli tipte deri döküntülerine ve kızarıklıklarına yol açabilirler. Bazen, alerji yapıcı maddeler ile döküntü arasındaki ilişki, açık biçimde belli olabilir; ama çoğunlukla, döküntüye yol açan alerji yapıcının belirlenmesi güçtür.


Leave A Reply