Çocuklarda El Tırnakları İle İlgili Sorunlar ve Tedavileri

0
Advertisement

Çocuklarda, bebeklerde el tırnaklarının kırılması, bakımı, el tırnakları ile sık rastlanan sorunlar ve çözümleri, el tırnak bakımı hakkında bilgi.

ÇOCUKLARDA / BEBEKLERDE EL TIRNAKLARI

El tırnakları da, ayak tırnakları gibi, aynı zamanda saçların ve kılların da dış tabakasını oluşturan keratinden yapılmıştır.

Bir çocuğun tırnaklarının kısa tutulması, hem temiz tutulmalarını kolaylaştırır, hem de çocuk oynarken kırılmamalarını güven altına alır. Ayrıca, çok hareketli bir oyunda ya da bir öfke nöbeti sırasında çocuğun, başka çocukları tırmalaması tehlikesini de büyük ölçüde azaltır.

Bir bebeğin ya da küçük bir çocuğun el tırnaklarını kesmenin en basit yolu, banyo yaptırdıktan sonra ya da uyuduğu sırada, küt uçlu küçük bir makasla kesmektir.

SORUNLAR

Advertisement

Tırnak yatağı, parmakta, üstünde tırnağın büyüdüğü bölüme topluca verilen addır. Tırnak yatağındaki herhangi bir yaralanma, çok ağrılı olabilir; tırnak yatağının dibinde oluşan ciddi bir yaralanmaysa, tırnağın yitirilmesine yol açar.

Tırnağın her zamanki kesilme yerinin daha altında yırtılmasının yanı sıra, tırnak altına batan bir kıymık da, geçici ağrıya neden olabilir. Ama her tırnak yaralanmasında asıl tehlike, yaralanan yerin mikrop kapmasıdır.

TEDAVİ

Ufak tefek yaralanmalarda, yaralanan parmağı ılık suya sokup biraz bekletme dışında, hiçbir tedavi uygulamak gerekmez. Gerekiyorsa, yara sarılarak temiz tutulmalıdır. Ayrıca, az miktarda mikrop kırıcı bir merhem ya da krem, yatıştırıcı ve rahatlatıcı olabilir. Çocuğunuzun parmağı bir yere çarptığı için ağrıyorsa, çarpılan yeri bir buz kübüyle ovun ya da ağrıyan parmağını, içinde soğuk su bulunan bir kaba daldırın.

Tırnak altına batan küçük bir kıymığı, kendiliğinden çıkmaya bırakmak en iyisidir: Parmağı, oldukça sıcak su bulunan bir kabın içinde tutmak, kıymığın daha çabuk çıkmasını sağlayabilir. Yaklaşık 24 saat geçtikten sonra kıymık hâlâ çıkmamışsa ve parmakta ağrı varsa, çocuğunuzu doktora götürün.

Aynı biçimde, bir yaralanmadan sonra parmak şişer ve ağrısı devam ederse, mikrop kapmış olması olasılığını göz önünde bulundurarak, doktora muayene ettirmeniz gerekir.

Advertisement


Leave A Reply