Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir? Diş Eti Kaşıntısını Önlemek Tedavisi

0
Advertisement

Diş eti kaşıntısı neden olur, neyin belirtisidir? Diş eti kaşıntısına ne iyi gelir, ne yapmak gerekir? Ne zaman doktora görünmeliyiz?

Diş eti kaşınması birkaç farklı durumun işareti olabilir. Bunlar diş eti hastalığı, alerjiler, hormonal değişiklikler ve daha fazlasını içerir. Hangi durumun diş etlerinin kaşınmasına neden olduğunu bulmak, bir tedavi bulmanıza ve kaşıntıyı durdurmanıza yardımcı olabilir.

diş eti kaşınması

Diş sağlığı sadece dişlerinizden daha fazlasıdır. Diş etleriniz – dişlerinizi, köklerini ve sinirlerinizi koruyan hassas doku – hassastır. Onların da sizin bakımınıza ihtiyacı var. Bakım yapmazsanız, diş etleri ciddi sonuçlara yol açabilecek çeşitli kronik diş rahatsızlıkları geliştirebilir.

Olası nedenler

Kaşınan diş etlerine neyin neden olduğunu bulmak, bir tedavi bulmanıza yardımcı olabilir. Semptomlarınıza neyin neden olduğundan emin değilseniz, diş hekiminizden bir randevu alın. Birlikte, diş etlerinin neden kaşındığını açıklayana kadar bazı nedenleri göz ardı edebilirsiniz.

Dişeti yaralanmaları

Travma veya diş etlerinde yaralanmalar ağrı, rahatsızlık ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yaralanmalar, spor yaparken oluşan yaralanma gibi fiziksel bir yaralanmanın sonucu olabilir. Yaralanmalar da davranışların bir sonucu olabilir. Bruksizm olarak da adlandırılan diş öğütme (diş gıcırdatması) baş ağrılarına, çene ağrısına ve hatta kaşıntılı diş etlerine neden olabilir. Diş etleri ayrıca e-sigara ve vaping kullanmaktan rahatsız ve kaşıntılı hale gelebilir.

Advertisement

Plak birikimi

İnce bir kaplama veya plak filmi – renksiz, yapışkan bir madde – zamanla birikebilir. Mukus ve gıda, bakterilerle karışır ve plak büyümesine sebep olur. Zamanla plak dişeti hastalığına yol açabilir. Plak birikmesi belirtileri arasında sakız hassasiyeti, fırçalama sırasında kanama ve kaşınan diş etleri sayılabilir.

Diş eti iltihabı

Dişeti hastalığının ilk aşaması diş eti iltihabıdır. Dişeti hastalığı için başka bir isim periodontal hastalıktır. Diş eti iltihabı hastalığın hafif bir şeklidir ve plak oluşumundan kaynaklanır. Bu aşamada, diş eti iltihabı muhtemelen ek komplikasyonlara neden olmamıştır.

Alerjik reaksiyonlar

Bazı şeylere duyarlılık veya alerji kaşınan diş etlerine neden olabilir. Bunlar yiyecekleri, tohumları, ilaçları ve evcil hayvanları içerir. Saman nezlesi gibi mevsimsel alerjiler bile kaşıntılı diş etlerine neden olabilir.

Hormonal değişiklikler

Doğal hormon seviyenizdeki salınımlar diş etlerinizi nasıl hissettiğinizi etkileyebilir. Hamilelik, ergenlik, menstruasyon veya menopoz sırasında kadınlar daha sık kaşıntılı diş etleri yaşayabilir. Ayrıca bu zamanlarda ağrı, duyarlılık ve kanama gibi diğer oral semptomlar yaşayabilirler.

Ağız kuruluğu

Ağzınız doğal nemi düzenlemek için iyi bir iş çıkarır. Bazen, bazı tıbbi durumlar veya ilaçlar, ağzınızı diş etlerinizi ve dilinizi nemli tutmak için yeterli tükürük üretmesini engelleyebilir. Bu ağız kuruluğuna yol açabilir ve bu durumun yaygın semptomlarından biri kaşınan diş etleridir.

Uygun olmayan dental cihazlar

İyi uymayan takma dişler ve kısmi parçalar sorunlara neden olabilir. Bu cihazlar ile diş etleriniz arasında bir boşluk varsa yiyecekler içeri sızabilir. Bakteriler büyümeye başlayabilir ve bir enfeksiyon gelişebilir. Bu iltihaplanma, hassasiyet ve kaşıntılı diş etlerine yol açabilir.

Advertisement

Diş eti kaşıntısının tedavisi

Kaşınan diş etlerinin tedavisi, diş etlerinin kaşınmasına neyin sebep olduğuna bağlıdır. Bu tedavilerin bir kısmını evde kendiniz uygulayabilirsiniz. Diğerleri diş hekiminizden tedavi gerektirebilir.

Prosedürler ve ilaçlar

  • Antihistaminikler: Kaşınan diş etleri alerjilerin bir sonucuysa, bir antihistamin semptomları durdurabilir.
  • Diş korumaları: Temas sporları yaparken ve uyurken bir koruyucu giyerek dişlerinizin daha fazla hasar görmesini önleyin.
  • Plak temizliği: Bir elektrikli alet diş hekiminizin diş eti hattınızın üstünden ve altından tartar ve plak birikimini çıkarmasına yardımcı olabilir. Tek başına fırçalamanın bu birikmeyi kaldırması pek olası değildir.
  • Kök planlama: Diş hekiminiz bu prosedürü geri çekilen diş etleri nedeniyle ciddi tartar birikimini gidermek için kullanabilir. Bu, dişlere ve diş etlerine taze bir yüzey verir, böylece sağlıklı dokuya yeniden bağlanabilirler.
  • Lazer: Bu prosedür plak ve tartarı temizler ve geleneksel temizliğe ek olarak etkili bir tedavi olabilir.

Ev ilaçları ve kişisel bakım

  • Uygun diş hijyeni: Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak iyi ağız sağlığı için hayati önem taşır. Ayrıca tartar ve plak oluşumunu önlemek için tasarlanmış bir diş macunu kullanmayı düşünmelisiniz. Enflamasyon veya diş eti enfeksiyonlarıyla ilgili bir sorununuz varsa, alkolsüz bir antiseptik ağız gargarası da iyi bir fikir olabilir. Dişlerinize ve diş etlerine ilk etapta iyi bakmak gelecekteki problemleri önlemede uzun bir yol kat edebilir.
  • Tuzlu su: 1 çay kaşığı tuzu 8 bardak ılık suda eritin. Suyu ağzınızda hafifçe çalkalayın ve tükürün. Tuzlu su diş etlerinde kaşıntı ve tahrişi hafifletebilir.
  • Buz küpleri: Diş etlerini soğutmak ve kaşıntıyı durdurmak için yavaşça buz küplerini emin. Bonus olarak, buz küpleri ağzınızı nemlendirmeye yardımcı olabilir.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Sigara içmek diş etlerini tahriş edebilir. Bırakma kaşıntıyı durdurabilir. Buna e-sigara bırakma ve vaping de dahildir. Diş etlerinizi tahriş eden yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir. Baharatlı, asidik, nişastalı veya şekerli yiyecekler, diş eti tahrişi için en yaygın suçlulardır.

Diş eti kaşınması nasıl önlenir?

Kaşınan diş etlerini önlemenin en iyi yolu dişlerinize ve diş etlerine dikkat etmektir. Dişleriniz ve diş etlerinizde ne kadar az sorun yaşarsanız, periodontal hastalığın belirtileri o kadar az olur.

Bu ipuçları kaşıntılı diş etlerini önlemenize yardımcı olabilir:

  • Düzenli temizlik yapın: Derinlemesine temizlik için yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret edin. Diş hekiminiz bu randevuları gelecekteki olası sorunları izlemek için de kullanabilir.
  • Günlük fırçalama ve diş ipi: Dişlerinizi ve diş ipinizi günde en az iki kez fırçalayın. Enflamasyon ve enfeksiyon ile ilgili sorunlarınız varsa alkolsüz antiseptik ağız gargarası ile durulayın.
  • Yemeklerden sonra dişlerinizi durulayın: Fırçalama daha iyi olurdu, ancak durulama yiyecekleri temizleyecektir. Bu bakteri büyümesini azaltabilir.
  • Tahriş edici gıdaları sınırlayın: Asidik, nişastalı ve şekerli gıdalar hassas diş etlerini şiddetlendirebilir. Bu yiyecekleri yerken kaşınan diş etleri yaşıyorsanız, semptomları sona erdirmek için onları kesin.

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Üç gün boyunca rahatlamayan kaşıntı ve diğer semptomlar yaşarsanız, diş hekiminizi görmek için randevu alın. Bazı durumlarda, kaşıntı kendi kendine gider. Bununla birlikte, iyileşmezse, doktorunuz neye neden olabileceğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Görünüm

Diş sağlığınız genel sağlığınızla yakından bağlantılıdır. Diş etlerinize ve dişlerinize bakmak tüm vücudunuza iyi bakmanıza yardımcı olur. Olağandışı belirtiler ve semptomlar yaşıyorsanız, neye neden olabileceğini anlamanız ve gelecekte sorunlara neden olmasını önlemeniz önemlidir. Aksi takdirde, periodontal hastalık ve diş hasarı dahil olmak üzere daha ciddi diş sağlığı sorunları geliştirme riskinizi artırırsınız.


Leave A Reply