Diyabette Ağız Kokusu, Ağız Kokusu Sağlığınız Hakkında İpuçları Veriyor

0

Ağız kokusu insanların sağlıkları ve sahip oldukları hastalıklar hakkında ipuçları sağlar. Diyebette de ağız kokusu olur, nedenleri ve önlemler.

Nefesinizin genel sağlığınıza ipucu sağlama konusunda ilginç bir yeteneği vardır. Tatlı, meyveli bir koku, diyabetin akut bir komplikasyonu olan ketoasidozun bir işareti olabilir. Amonyak kokusu böbrek hastalığı ile ilişkilidir. Benzer şekilde, çok kötü, meyveli bir koku anoreksiya nervoza belirtisi olabilir. Astım, kistik fibroz, akciğer kanseri ve karaciğer hastalığı gibi diğer hastalıklar da solunumda belirgin kokulara neden olabilir.

Ağız Kokusu

Ağız kokusu olarak da adlandırılan kötü nefes, doktorların diyabeti tanımlamak için kullanabileceği bile söyleyebilir. Son zamanlarda, araştırmacılar kızılötesi nefes analizörlerinin prediyabet veya erken evre diyabetin tanımlanmasında etkili olabileceğini bulmuşlardır.

Diyabette kötü nefes kokusuna ne sebep olur?

Diyabetle ilişkili ağız kokusunun iki ana nedeni vardır: periodontal hastalık ve kandaki yüksek keton seviyeleri.

Periodontal hastalıklar

Diş eti hastalıkları olarak da adlandırılan periodontal hastalıklar arasında diş eti iltihabı, hafif periodontitis ve ileri periodontitis bulunur. Bu iltihaplı hastalıklarında, bakteriler dişlerinizi destekleyen dokulara ve kemiğe saldırır. Enflamasyon metabolizmayı etkileyebilir ve diyabeti kötüleştiren kan şekerinizi artırabilir.

Diyabet periodontal hastalıklara yol açsa da, bu hastalıklar diyabetli kişiler için daha fazla sorun yaratabilir. IOSR Diş ve Tıp Bilimleri Dergisi’nde yer alan bir rapora göre, diyabetli her üç kişiden birinin periodontal hastalıklar yaşayacağı tahmin ediliyor. Diyabetin komplikasyonları olabilen kalp hastalığı ve felç de periodontal hastalık ile bağlantılıdır.

Diyabet, diş etleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki kan akışını azaltabilen kan damarlarına zarar verebilir. Diş etleriniz ve dişleriniz uygun bir kan kaynağı almıyorsa, zayıflayabilir ve enfeksiyona daha eğilimli olabilirler. Diyabet ayrıca ağzınızda glikoz seviyelerini yükselterek bakteri büyümesini, enfeksiyonu ve ağız kokusunu artırabilir. Kan şekerleriniz yüksek olduğunda, vücudun enfeksiyonla savaşması zorlaşır, bu da diş etlerinin iyileşmesini zorlaştırır.

Diyabetli bir kişi periodontal bir hastalık olursa, diyabetli bir kişiden daha şiddetli olabilir ve iyileşmesi daha uzun sürebilir.

Ağız kokusu periodontal hastalığın yaygın bir belirtisidir. Diğer işaretler şunları içerir:

  • kırmızı veya hassas diş etleri
  • diş eti kanaması
  • hassas dişler
  • çürüyen diş etleri

Ağız Kokusu

Ketonlar

Vücudunuz insülin üretemediğinde, hücreleriniz yakıt için ihtiyaç duydukları glikozu almaz. Telafi etmek için vücudunuz B planına geçer: yağ yakma. Şeker yerine yağ yakmak, kanınızda ve idrarınızda biriken ketonlar üretir. Ketonlar, oruç tuttuğunuzda veya yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyetteyken de üretilebilir, ancak diyabetik ketoasidozdakiyle aynı seviyede değildir.

Yüksek keton seviyeleri genellikle ağız kokusuna neden olur. Ketonlardan biri olan aseton (oje içinde bulunan bir kimyasal), nefesinizin oje gibi kokmasına neden olabilir.

Ketonlar güvensiz seviyelere yükseldiğinde, diyabetik ketoasidoz (DKA) adı verilen tehlikeli bir durum riski altındasınız. DKA belirtileri şunları içerir:

  • nefesinde tatlı ve meyveli bir koku
  • normalden daha sık idrara çıkma
  • karın ağrısı, bulantı veya kusma
  • yüksek kan şekeri seviyeleri
  • nefes darlığı veya nefes darlığı
  • bilinç bulanıklığı, konfüzyon

DKA, çoğunlukla kan şekeri kontrolsüz olan tip 1 diyabetli kişilerle sınırlı tehlikeli bir durumdur. Bu belirtilere sahipseniz, derhal tıbbi yardım alın.

Diyabette kötü nefesi önlemek

Nöropati, kardiyovasküler hastalık ve diğerleriyle birlikte, periodontitis diyabetin yaygın bir komplikasyonudur. Bununla birlikte, dişeti hastalıklarını ortadan kaldırmak veya şiddetlerini azaltmak için adımlar atabilirsiniz. Bu günlük ipuçlarıyla kontrolü elinize alın:

  • Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve günlük diş ipi kullanın.
  • Kötü kokulu bakteriler için en iyi üreme yeri olan dilinizi fırçalamayı unutmayın.
  • Su için ve ağzınızı nemli tutun.
  • Kan şekeri seviyenizi hedef aralığında tutun.
  • Tükürüğü uyarmak için şekersiz nane veya sakız kullanın.
  • Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin ve tedavi önerilerini izleyin. Diş hekiminin diyabetiniz olduğunu bildiğinden emin olun.
  • Doktorunuz veya diş hekiminiz tükürük üretimini teşvik etmek için bir ilaç reçete edebilir.
  • Takma diş takarsanız, iyi oturduklarından emin olun ve geceleri çıkarın.
  • Sigara içmeyin

Özetle;

Kötü nefes daha fazlasının bir işareti olabilir. Diyabetiniz varsa, nefesinizin size ne söylediğinin farkında olmanız önemlidir. Anlayışınız sizi ileri dişeti hastalıklarından veya DKA’nın tehlikelerinden kurtarabilir.


Leave A Reply