Emu Kuşu Nasıl Bir Hayvandır? Uçamayan Kuşlardan Emu Genel Özellikleri Hakkında Bilgi

0

Emu nasıl bir hayvandır? Kuş mudur? Uçabilir mi? Emu kuşu tanımı, yaşam alanı, beslenmesi, üremesi ve koruma durumu hakkında bilgiler.

Emu, Avustralya ve Yeni Gine‘nin birçok yerinde bulunan büyük ve uçamayan bir kuştur. Avustralya’daki en büyük kuştur ve cinsin tek üyesidir: Dromaius. Emu, dünyanın en büyük ikinci kuşudur ve en büyüğü benzer görünümlü devekuşudur. Emular, devekuşlarına benzemesine rağmen, emular daha uzun, daha düşük bir profile ve her ayağında 3 parmağa sahiptir (devekuşlarının her ayağında sadece 2 parmağı vardır). Emu’ya en yakın akraba, başka bir uçamayan kuş olan bir Tepeli Devekuşu (cassowary)’dur.

Advertisement

TANIM

Emu, 2 metreye (6,5 fit) kadar büyüyebilir (omuzda 1 – 1,3 metre) ve 45 kilograma kadar çıkabilir. Dişiler genellikle daha büyük olmasına rağmen, erkek ve dişi emular görünüşte benzerdir. Emuların tüylerinde tüylü bir görünüme sahip yumuşak, uzun, kahverengi tüyler ve başlarında daha kısa, yumuşak tüyler bulunur. Tüylerinin sapları ve uçları siyahtır ve güneş enerjisi uçlardan emilir ve gevşek iç tüyler derilerini ısıdan toplayarak emu’nun günün sıcağında aktif olmasını sağlar. Sıcaklıklar çok yüksek olduğunda, emu vücut sıcaklığını korumaya yardımcı olmak için nefes nefese kalır.

Emular, soğuk havalarda normal şekilde nefes almak için çok sayıda katlanmış büyük burun deliklerine sahiptir. Emuların uzun, güçlü bacakları vardır ve uçamasalar da saatte 50 kilometre (31 mil/saat) hızla koşabilirler. Emuların otlamaya uyarlanmış yumuşak, sivri uçlu gagası ve altından siyaha uzanan büyük gözleri vardır. İnce boyun tüylerinden görülebilen uzun boyunlarında mavi renkli kürkleri vardır. 2 gizli kanatları ve çok hızlı koşma yeteneklerine yardımcı olan son derece uzmanlaşmış pelvik uzuv kasları vardır.

Emular, bacaklarının arkasında gastroknemius kasları (insan baldır kasları ile aynı) olan tek kuşlardır.

DOĞAL ORTAM

Emu, Avustralya anakarasında yaygındır ancak yoğun nüfuslu alanlardan, kurak arazilerden ve yoğun ormanlardan kaçınacaktır. Avustralya’daki çoğu habitatta hayatta kalabilirler, ancak en yaygın yerler sklerofil ormanları ve savan ormanları ve otlaklarıdır.

Advertisement
emu

Kaynak: pixabay.com

DİYET

Emuların omnivor bir diyeti, otlar, çiçekler, meyveler, meyveler, Mulga çalısının tohumları, cırcır böcekleri, çekirgeler, uğur böcekleri, tırtıllar, karıncalar ve güve larvaları dahil olmak üzere çeşitli bitkiler ve böceklerden oluşur. Ayrıca bitki materyalinin sindirimine yardımcı olmak için taşlara ve çakıllara ihtiyaç duyarlar. Emuların ayrıca kömür yediği bilinmektedir. Emular yiyecek bulmak için uzun mesafeler kat eder. Bol beslenme alanları bulmak için 500 kilometreye kadar olan yolculuklarda yaya olarak göç ederler. Emular, günlük bir düzende yiyecek arama eğilimindedir.

DAVRANIŞ

Emular oldukça sesli kuşlardır ve seslendirmeleri arasında ince bir duvara sahip olan ve yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda şişirilebilir bir boyun kesesi tarafından oluşturulan yüksek, genişleyen bir gürültü bulunur. Ayrıca homurdanma sesleri ve derin bir davul sesi çıkarırlar. Bazılarının sesleri 2 kilometre öteden duyulabilir. Emular genellikle göçebedir. Büyük sürüler oluşturabilmelerine rağmen genellikle çiftler halinde seyahat ederler. Doğu emular hiçbir örüntüyü takip etmiyor gibi görünse de, tipik olarak yazın kuzeyde ve kışın güneyde olmak üzere mevsimlik bir göç düzenini takip ederler. Emular, ihtiyaç duyulduğunda yüzebilir. Cesur insan kuşlardır ve küçük insan gruplarına yaklaştıkları ve sunulan yiyecek ne olursa olsun birbirlerine yardım ettikleri bilinmektedir.

ÜREME

Çiftler, Aralık ve Ocak aylarının yaz aylarında ürer ve çiftleşme, Mayıs ve Haziran aylarının daha serin aylarında gerçekleşir. Emuların üreme davranışı erkek kuluçkayı içerir, bunun nedeni erkeğin hormonal değişikliklere maruz kalmasıdır. Erkek emular kendini adamış babalardır. Yumurtlama dönemi yaklaştıkça, erkekler iştahlarını kaybederler ve çubuk, ot, yaprak ve ağaç kabuğundan yuva yapmaya başlarlar.

Dişi emu, iri, kalın kabuklu ve yeşil renkli yumurtalarını (ortalama 11 yumurta) bırakır ve ardından erkek emu’yu üremeye bırakır. Dişi emu diğer erkeklerle çiftleşecek ve çok sayıda yumurta üretecektir. Yumurtalar bırakıldıktan sonraki 8 hafta boyunca, erkek yuvada oturacak ve yumurtaları günde yaklaşık 10 kez dikkatlice çevirecektir. Ortalama bir yumurta 5 inç uzunluğunda ve 3 inç genişliğinde olabilir ve 900 grama kadar çıkabilir. Bu üreme süresi boyunca erkek emu, yumurta yuvasını kuluçkaya yatırırken beslenmeyerek vücut ağırlığının üçte birini kaybedebilir. Sadece depolanmış vücut yağında hayatta kalır.

Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra, erkek emu önümüzdeki 18 ay boyunca civcivlerle kalacak ve onlara nasıl avlanılacağını öğretecek. Civcivler yumurtadan çıktıktan çok kısa bir süre sonra aktif olurlar. Yaklaşık 5 inç (12 santimetre) boyunda duruyorlar ve 0,5 kilogram (18 ons) ağırlığındalar.

Emu civcivleri, onları kamufle etmeye yardımcı olmak için belirgin krem ​​ve kahverengi çapraz çizgilere sahiptir ve bunlar yaklaşık 3 ay sonra solacaktır. Civcivler 12 ila 14 aylık olduklarında tamamen büyürler. Bir emu’nun ömrü vahşi doğada 10 ila 12 yıl arasındadır.

Advertisement

KORUMA DURUMU

Emus, yağı, derisi ve eti için yetiştirilir, ancak emular, tahmini nüfusu 725.000 civarında olan yaygın kuşlardır. Emu popülasyonları, yağışa bağlı olarak on yıldan on yıla kadar değişir. Yeni Güney Galler’deki bazı izole edilmiş popülasyonlar, araç çarpışmaları, habitat kaybı ve vahşi köpek ve domuzlardaki artış nedeniyle tehlike altında olarak listelenmiştir.


Leave A Reply