Etkili Bir Çalışan Olmak İçin Neler Yapmanız Gerekiyor?

0
Advertisement

İş hayatında kendi yerinizi garanti altına alabilmek için rakiplerinizi etkisiz hale getirmeniz değil, etkili ve etkin bir çalışan olmanız gerekiyor.

Ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan, “İş bulabilecek miyim ya da işten atılacak mıyım acaba?” kaygısı, gün geçtikçe azalıyor. Daha olumlu bakmamıza neden olan gelişmeler ortaya çıksa da yeterli istihdamın henüz sağlanamadığı ortada. Birçoğumuz için, elimizdeki iş en az altın kadar kıymetli. Çalıştığımız işi kaybetmemek, ve başarılı bir çalışan olmak çok önemli. Hal böyleyken, biz istemesek bile iş yerinde aynı pozisyonda veya benzer pozisyonda çalıştığımız insanlar –mesai arkadaşlarımız-, bizim için birer rakip haline geliyor.

İyi Bir Çalışan

İş Yerindeki Rakiplerinizi Nasıl Etkisiz Hale Getirirsiniz?

Önemli olan iş yerindeki rakiplerinizi etkisiz hale getirmeniz değil, sizin etkili bir çalışan konumuna gelmenizdir. Etik anlayışınızı değiştirmeden ve mesai arkadaşı kavramını hiçe saymadan, yalnızca yapmanız gerekenleri gerçekleştirmeniz, sizi zaten belli bir noktaya getirecektir. Ancak, küreselleşen dünyada ve değişmeyen tek şeyin değişim olduğu günümüz şartlarında, yalnızca yapmanız gerekenleri gerçekleştirmek yeterli olmayacaktır. Kendinizi geliştirmeniz ve rakiplerinizde olmayan artı değerlere sahip olmanız bu noktada önem kazanıyor.

Eğitim, her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da çok önemli. Başarılı ve etkili bir eleman olabilmek için sürekli olarak kendinizi yenilemeli ve geliştirmelisiniz. Günümüz iş yaşamında, eğitimin değişim hızını yakalamanız ne kadar güç olursa olsun, her gün yeni bir şeyler öğrenmeyi kendinize hedef olarak belirlemelisiniz. Esnek bir kariyer edinmek istiyorsanız -ki bu her koşulda sizin için artı bir özellik olacaktır- eğitim olanaklarını yalnızca çalıştığınız kurumdan beklememeli, kendiniz araştırmalı ve öğrenmek için hevesli olmalısınız. Yaptığınız iş dışında, ilgilendiğiniz konular hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışmalı, seminerler ve toplantıları görev olmaktan çıkarıp, kendinizi geliştirmenin yollarını aramalısınız. Hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da eğitim, sizi rakiplerinizden bir adım önde tutacak ve basamakları daha kolay tırmanmanıza neden olacaktır.

İyi Fikirler

Advertisement
Yalnızca eğitim sizi farklı kılabilir mi?

Bu soruya hepimizin vereceği cevap elbette ki hayır. Öyleyse teorik olarak aldığımız eğitimi pratikte uygulayabilme becerisine sahip olabilmek, üretici ve akılcı çözümler sunabilmek de size, rakipleriniz karşısında üstünlük sağlayacaktır. Önemli olan sorunu ortaya çıkarmak ve onunla boğuşmak değil, önemli olanın akılcı çözümler sunmak olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız.

Çalıştığınız kurumun sizden beklentilerini analiz edebilme yeteneğine sahip olmalısınız. Bu analizler sizi, şirketin beklentilerinden daha fazlasına götürüyorsa siz kurum için daha değerli bir eleman olacaksınız. Bu da sizi, diğerlerinden farklı kılan bir yeti olarak motive edecek, kendinize olan güveninizi pekiştirecektir. Yaptığınız analizler sizi yeni çözümler bulmaya götürecek ve rakiplerinizi bir anlamda etkisiz hale getireceksiniz.

Aldığınız eğitim, pratikte uygulamaya başladığınız çözümler, araştırmacı ve sonuca varmayı bilen kişiliğiniz ve yeteneklerinizin yanında, yüksek motivasyon da sizi rakipleriniz karşısında üstün kılacaktır. Motivasyonunuz işteki veriminizi arttıracak, rakipleriniz karşısında çok daha avantajlı duruma geçmenizi sağlayacaktır. İş yerinde göstermiş olduğunuz performansı yani verimlilik oranını arttırabilmek de sizin elinizde.

Sizlere, iş yerinde veriminizi arttırabilmeniz için bazı ipuçları sunuyoruz…
  • Yaptığınız her çalışmanın kariyerinizi etkilediğini, size artılar kattığını unutmamalısınız. Kariyer planlarınızı kaderci bir tutum içinde yapmamaya özen göstermeli, kaderinizi kendiniz tayin etmelisiniz.
  • Mesai arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle daha fazla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Çalışma planınızı ve nasıl bir tutum izleyeceğinizi açık olarak ortaya koyun.
  • İyi bir kariyer hedeflemeniz, işleri yalnızca sizin yürüteceğiniz anlamına gelmez. Birlikte çalışabildiğiniz bir arkadaşınızla ortak bir çalışma programı uygulayın. Kollektif çalışmalar daha yaratıcı fikirler doğurabilir.
  • Yeni bilgilere açık olun. Yeni bilgi ve birikimler sizi daima esnek ve verimli kılacaktır.
  • Bilgi birikimine ve deneyimlerine inandığınız biriyle sürekli iletişim halinde olun.
  • Dengeli olmaya ve başarısızlık karşısında yılmamaya özen gösterin. Özel hayatınızdaki olumsuzlukları, iş yaşamınıza yansıtmamaya dikkat edin.
  • Hayatın yalnızca kariyer ve çalışma olmadığını bilmelisiniz. Kendinize yeteri kadar boş zaman yaratmalı ve kendinizi ödüllendirmelisiniz.
  • Hata yapabileceğinizi kabul etmeli, kendinize ve etrafınızdaki insanlara dürüst olmalısınız. Bu sizi daha güçlü ve etkili bir çalışan konumuna getirecektir. Hatanızı kabul etmeniz yılmanız anlamına gelmez. Pes etmemeli ve sürekli kendinizi yenilemelisiniz.
  • Günümüz şartlarında ne kadar zor olursa olsun, sevdiğiniz işi yapmanız sizin için en doğru olandır. Sevdiğiniz işi yapıyorsanız eğer, siz zaten rakiplerinizin bir adım önündesiniz demektir.Çalışanların motivasyonlarını ölçmek için Gallup araştırmalarında kullanılan; “Benden beklenenleri biliyor muyum?”, “Her gün yapabileceğimin en iyisini yapma fırsatı veriliyor mu?”, “Son 7 günde hiç takdir edildim mi?”, “Geçtiğimiz yıl kendimi geliştirebildim mi?” gibi sorulara olumlu yanıtlar verebiliyorsanız eğer, siz zaten kurum içinde etkili bir eleman olma vasfını gerçekleştirmiş ve rakiplerinizi etkisiz hale getirmiş sayılırsınız.


Leave A Reply