Fırça Nedir? Fırça Çeşitleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Fırça nedir? Fırça çeşitleri nelerdir? Fırçaların özellikleri, kullanım alanları nelerdir? Fırçalar hakkında bilgi.

fırça

Fırça Nedir? Fırça Çeşitleri Hakkında Bilgi

Bir şeyin tozunu, kirini gidermekte, bir şeye boya, cila sürmekte kullanılan bir araya bağlanmış kıl veya kıla benzer maddelerden, tel yahut tüyden yapılan alete “fırça” denir. Fırça, kullanıldığı yere göre elbise fırçası, şapka fırçası, ayakkabı fırçası, baş fırçası, diş fırçası, boya fırçası, badana fırçası, tahta (yahut döşeme) fırçası, kuyumcu fırçası, pastacı fırçası, çelik tel fırça vs. diye çeşitli adlar alır.

Elbise Fırçası :

Kumaşı zedelemeyecek kadar sertçe kıldan veya plastik maddeden yapılır. Elbise ve benzerinin tozunu almak için kullanılır.

Şapka Fırçası :

Elbise fırçasına benzer; yalnız, elle tutulacak bir sapı vardır.

Ayakkabı Fırçası :

İki cinstir. Ayakkabının parlatılması için boyanın fırçalanmasında kullanılanın kılları çok yumuşaktır. Bununla ayakkabının kaba tozu da alınır. Ayakkabının çamur ve benzeri gibi kirini alan fırçanın kılları ise çok serttir. Bazen bu fırçalar çalıdan da yapılır.

Advertisement

Diş Fırçası :

Sert kıldan veya plastik maddeden yapılır. Ağıza girecek kadar küçüktür. Elle tutulacak sapı oldukça uzundur.

Boya Fırçası :

Boya sürmek için kullanılan çeşitli biçimlerde yapılmış saplı kıl veya tüy fırçalardır. Sulu boya ile yağlı boya ve vernik fırçaları gerek biçim, gerekse kılın cinsi bakımından değişiktir. Genel olarak sulu boya fırçaları samur tüyden yapılır. Bunlara “tüy fırça” denir. Yağlı boya için ise daha ziyade domuz kılından yapılan “kıl fırça” lar kullanılır. Boya fırçaları çeşitli biçimlerdedir: Dar ağızlıları, geniş ağızlıları, yuvarlak, yassı, az kıllı, çok kıllı ince uçlu, kalın uçlu vs. Bu biçimlere göre de «yayma fırçası», «yalama fırçası», «dar fırça», «enli fırça», «yassı fırça», «yuvarlak fırça», «zırh fırçası», «keçiayağı» gibi adlar verilir. Eskiden Türk ressam ve tezhipçilerinin kullandıkları tüy fırçalara «tüy kalem» de denirdi.

Badana Fırçası :

Uzun sırıkların ucuna takılabilen uzun kıllı fırçalardır. Duvarlara badana vururken kullanılır.

Tahta (döşeme) Fırçası :

Kısa kesilmiş çalılardan yapılır. Binaların döşemelerini temizlemek için kullanılır.

Çelik Tel Fırça :

Çelik tellerden yapılır. Uzun veya kısa kesilmiş tellerden çeşitli şekilleri vardır. Madeni işlerde kullanılır.

Advertisement


Leave A Reply