Harakiri nedir? Kimler harakiri yapar, nasıl ve neden yapılır? Harakiri hakkında bilgi.
Harakiri; Japonya’da eskiden asil kimseler kendilerini öldürmek zorunda kalırlarsa bunu özel bir şekilde yaparlardı. Buna harakiri denir. Hara Japonca’da karın, kiri de kesmek anlamına gelir. Önceleri yalnız asillerin yaptıkları harakiri sonradan halk arasına da yayılmış, Japonya’nın milli bir geleneği haline gelmiştir.
Harakiriye önceleri yalnız düşmana esir düşmek istemeyen asiller başvururdu. XIV. yüzyılda bu usul çok değerli bir imtiyaz haline geldi.
Harakiri yapacak olan, önce hançeri sol taraftan tam midesinin üstünden daldırır, sonra yavaş yavaş sağa doğru çeker, hançerin keskin yüzünü çevirerek, biraz da yukarı doğru keserdi. Tam o sırada yanında diz çökmüş duran arkadaşı fırlayıp ayağa kalkar, kılıcını iyice gerilmiş boynuna indirirdi.
Özel başarısızlıklar, ölü bir büyüğe karşı bağlılık, memleketin milli politikasına güvensizlik isteyerek yapılan harakirinin sebeplerinin başında gelirdi. Kendi isteğiyle harakiri yapacak kimse de karnına hançer saplayarak can verir. Bu çeşit harakiri hâlâ yaşamaktadır.
Harakiri mikadonun emriyle oluyorsa, ölenin mallarının ancak yarısı akrabasına verilir, öbür yarısı devlete kalırdı. Ölen kimse harakiriye kendi isteğiyle baş vurmuşsa bütün malı ailesine kalır, şerefi tamamen temizlenmiş olurdu.
Yüzyıllar boyunca, Japonya’da her yıl en az 1.500 kişinin harakiri yaptığı tespit edilmiştir. Zorla harikiri 1868’de yasak edilmiştir.