Hipofiz Nedir? Hipofiz bezi nerede bulunur, hangi hormonların salgılanmasından sorumludur? Hipofiz bezinin yapısı, görevleri ve hastalıkları.
Hipofiz Bezi
Hipofiz bezi, diğer bezlerin aktivitesini kontrol eden “ana” veya baskın bezdir. Hipofiz bezi, bir dizi önemli hormonu üretmekten ve depolamaktan sorumludur. Ancak, genel olarak, hipofiz bezi, endokrin sistemin ana bezlerinden biridir ve vücudu etkilemek için çeşitli yollardan çalışır.
Hipofiz bezi, vücudun çok çeşitli yönlerini kontrol eden 8’den fazla hormon salgılar. Hipofiz bezi beynin tabanında bulunur. Buradan hipotalamus bezinden sinyaller alır ve vücuda etki etmesi için kan dolaşımına hormonlar salgılar. Hipofiz bezindeki bozukluklar çok sayıda vücut sistemini etkileyebilir çünkü bez vücudun pek çok yönünü kontrol etmekten sorumludur.
Hipofiz Bezi İşlevi
Hipofiz bezinin temel işlevi, vücut fonksiyonlarımızın çoğunu koruyan hormonları üretme yeteneğidir. Ön ve arka loblar birincil salgı bezleridir. Bu bezler sinir sistemine bağlanır. Hipofiz bezi, çözünmüş çözücü miktarı veya diğer hormonların varlığı gibi hücre dışı sıvı içindeki sinyallere de yanıt verir.
Hipofiz bezi, bu sinyallere yanıt vererek ve uygun hormonları salgılayarak, metabolizma, sindirim, boşaltım ve diğer birçok faktör dahil olmak üzere vücudun birçok yönünü koordine etmede büyük bir rol oynar. Hipofiz bezi, bezin farklı uyarılarına cevap veren en az 8 farklı hormon salgılar. Hipofiz bezi, endokrin sistemdeki en aktif bezlerden biridir.
Hipofiz Bezinin Yeri
Aşağıdaki görüntü, insan beyninin tabanına yakın bir yerde bulunan hipofiz bezinin bir örneğidir. Tasvir, göreceli boyutunu gösterir.
Hipofiz bezi kabaca insan kafatasının merkezinde yer alır. Beynin hipotalamusunun altında ve burun köprümüzün arkasında yer alır. Bu konum, hipotalamusun hipofiz bezinin aktivitesini ince ayarlamadaki rolü ışığında aslında mantıklı. Bu, bu iki yapıya yayılan ve kolay iletişim sağlayan sinir lifleri tarafından mümkün kılınmıştır.
Aynı şekilde, hipofiz sapı veya infundibulum içinde oluşturulan ince bir vasküler bağlantı, hipotalamusun kontrolünü kolaylaştırır. Ayrıca, hipofiz bezinin kendisi, iç karotid arterin dalları tarafından beslenir. Regülasyonu, hipofiz ve hipotalamus arasındaki negatif geri besleme ilişkisi ile ince ayarlanmıştır.
Hipofiz Bezi Hormonları
Arka Lob
Arka lob, oksitosin ve ADH salgılar. Oksitosin, sadece doğumu kolaylaştırmak için rahim kasılmalarını uyarmakla kalmaz, aynı zamanda meme dokusunun süt yapmasına neden olur ve beyindeki “sevgi” hissini uyarabilen duygusal işlemlerle ilgilidir. ADH veya antidiüretik hormon, böbreklerde su tutulmasının kontrolünde rol oynar. Bu hormon, hipofiz kanda yeterli su olmadığını algıladığında salınır. Böbreklerde hormon, dokuların mümkün olduğunca çok su tutmasına neden olan hücresel değişikliklere neden olur.
Ön Lob
Ön hipofiz bezi daha büyük bir hormon listesine sahiptir. Posterior oksitosin gibi doğum sonrası süt üretimini tetikleyecek olan prolaktin üretir. Erkeklerde sperm üretimini ve kadınlarda yumurta olgunlaşmasını uyarmak için folikül uyarıcı hormon (veya FSH) salınır. Benzer şekilde, Luteinize edici Hormon (LH) erkeklerde testosteron salınımını ve yumurtlayan kadınlarda yumurta salınımını uyaracaktır.
Ön lobun en önemli ürünlerinden biri tiroid uyarıcı hormondur (TSH). Tiroid, metabolik aktiviteyi koordine etmeye yardımcı olur ve aynı şekilde TSH tiroid aktivitesini uyarır. Bu nedenle, TSH dolaylı olarak tiroidin tüm rollerini üstlenmesine izin verir. Adrenokortikotropik Hormon (ACTH) da salınır ve stres hormonu kortizol oluşumunu uyarır. Kortizol, hayatta kalmamız için çok önemlidir ve kandaki kan basıncı ve glikoz seviyelerini kontrol ederek stres tepkisini uyarmaya yardımcı olur.
Son olarak, ön hipofiz lobu, gelişim sırasında meydana gelen kas ve kemik kütlesi büyümesinden sorumlu olan büyüme hormonunu (GH) da serbest bırakır. Büyüme yetersiz kaldığında, GH üretiminin düzensizliğinde olduğu gibi, diğer komplikasyonlar ciddi hastalıkları ve hatta kanseri içerebilir.
Hipofiz Bezi Hormonlarının Listesi
Arka Hipofiz Lobu:
- ADH
- Oksitosin
Ön Hipofiz Lobu:
- Prolaktin
- Folikül Uyarıcı Hormon (FSH)
- Lüteinizan Hormon (LH)
- Tiroid Uyarıcı Hormon (TSH)
- Adrenokortikotropik Hormon (ACTH)
- Büyüme Hormonu (GH)
Hipofiz Bezi Yapısı
Yapısal olarak konuşursak, hipofiz bezi özellikle üç bölüme ayrılmıştır: ön (ön), orta ve arka (arka) loblar. Her biri benzersiz işlevlerine göre tanımlanabilir. Hipofiz bezinin ön lobu, insan vücudunun gelişiminde birincil role sahiptir. Bu, ürememizi ve cinsel olgunlaşmamızı yöneten hormonların salgılanmasını içerir. Bu hormonlar büyümeyi kontrol etmenin yanı sıra adrenal ve tiroid bezlerini ve cinsel organları harekete geçirir.
Ara lob, vücudumuzda melanosit adı verilen pigment üreten hücreleri uyaran hormonları salgılar. Bu melanositler, ten rengimizde böyle bir farklılığın olmasının sebebidir. Son olarak, arka lob, böbreklerimizin dehidrasyonu önlemek için suyu kan dolaşımına yeniden emmesine izin veren hormon olan ADH’yi üretir. Oksitosin ayrıca arka lobda da yapılır ve doğum sırasında kasılmalara neden olur. Bu hormonlar türümüzün hayatta kalması için son derece önemliyken, hipofiz bezi tarafından üretilen ve salgılanan hormonların yalnızca küçük bir bölümünü temsil ederler.
Hipofiz Bezi Bozuklukları
Yukarıda belirtilen hormonlardan herhangi birinin eksiklikleri hastalıklara neden olabilir. Arka lobdan başlayarak, ADH eksikliği susuzluğumuzu ve idrara çıkmamızı artıracaktır. Prolaktin eksikliği, tahmin edilebileceği gibi, bugüne kadar tedavi edilemeyen bir laktasyon yetersizliğine yol açacaktır. TSH eksikliği, yorgunluk, hafıza kaybı ve bedensel zayıflığı içeren riskli bir tiroid bezinden gelenlere benzer semptomlara sahiptir. LH veya FSH eksikliği, libido azalması, düzensiz adet görme, erektil disfonksiyon ve ruh hali değişikliklerine neden olacaktır. ACTH eksikliği mide bulantısına, vücut ağrılarına, iştahsızlığa ve hatta düşük kan şekeri ve basıncına neden olur. Son olarak, büyüme hormonu eksikliği, kas kütlesini ve kemik yoğunluğunu azaltacak ve bu da yaşam kalitemiz üzerinde uzun vadeli etkileri olacaktır.
Aşırı hormon üretiminin de kendi sonuçları vardır. Çok fazla büyüme hormonu, devasa ve akromegaliye veya kalp sorunlarına ve uyku apnesine yol açan kemiklerin ve yumuşak dokuların çok fazla büyümesine yol açabilir. Aşırı TSH titreme, sinirlilik ve yüksek tansiyona neden olur. Aşırı prolaktin üretimi, kadınlarda veya erkeklerde meydana gelebilecek uygunsuz anne sütünün ekspresyonuna neden olur ve ayrıca kemiklerin zayıflamasına da neden olabilir. Aşırı ACTH, kırılgan kemikler arasında kilo alımına ve ruh hali dengesizliğine neden olur. Son olarak, fazla FSH ve LH infertilite ve düzensiz adet kanaması ile bağlantılıdır.
Hipofiz Bezindeki Tümörler
Bununla birlikte, en yaygın hipofiz bezi bozukluğu türü tümörlerdir. Hipofiz tümörlerinin büyük çoğunluğu iyi huyludur veya bezde herhangi bir semptoma neden olmayabilen kansersiz bir şişliktir. Pek çok tümör türünden farklı olarak, hipofiz tümörlerinden muzdarip çoğu insanın daha önce hipofiz beziyle ilgili herhangi bir aile öyküsü yoktur ve genellikle genetik olarak kalıtsal değildir. Bunun bir istisnası, hipofiz bezi de dahil olmak üzere vücudun endokrin bezlerini aşırı hormon eksprese etmesine yol açan bir dizi kalıtsal bozukluk olan çoklu endokrin neoplazilerdir. Ancak özellikle hipofiz tümörleri hala iyi huyludur.
Hipofiz Tümör Tipleri
Çeşitli tipte hipofiz tümörleri mevcuttur. Genel olarak, hipofiz bezi tümörü olan kişiler bir dizi belirgin tümör semptomu yaşayacaktır. Çoğunda görme sorunları, baş ağrıları, adet değişiklikleri, kısırlık, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk ve hatta Cushing sendromu olacaktır. Cushing’in, aşırı ACTH salınımına bağlı olarak yüksek tansiyon ve kilo alımı gibi kendine özgü semptomları vardır.
En yaygın hipofiz tümörü tipi “işlev görmeyen” tümör olarak adlandırılır. İsim, hormon üretememesinden kaynaklanmaktadır. Bu hastaların görme ve baş ağrıları ile ilgili sorunları olacaktır. Ayrıca hipofiz tümörleri problemli hareketlerine göre üç gruba ayrılabilir.
Hipersekresyon, çok fazla hormon üretilmesidir. Bir hipofiz tümörü genellikle küçük olduğunda bu duruma yol açar. Hiposekresyon, tersine, çok az hormon üretimidir ve normalde hipofiz bezinin hormon yapmasını fiziksel olarak engelleyen büyük bir hipofiz tümöründen kaynaklanır. Ayrıca bir tümörün cerrahi rezeksiyonundan da kaynaklanabilir. Son olarak, tümör kitle etkileri, hipofiz bezine baskı yapan ve aynı zamanda görme sorunları ve baş ağrılarına neden olabilecek büyüyen bir hipofiz tümöründen kaynaklanan sorunlardır.
Diğer Hipofiz Koşulları
Kayda değer diğer hipofiz rahatsızlıkları arasında kraniofaringiyom bulunur. Bu, doğuştan olan, yani doğumda mevcut olan bir tür kist veya tümördür. Şişebilir ve sıvıyla dolabilir ve baş ağrısına ve görme sorunlarının yanı sıra uyku sorunlarına neden olabilir. ESS veya Boş Sella Sendromu, beyni çevreleyen ve hipofizi çevreleyen kemikli yapıdaki bir rahatsızlıktan kaynaklanan bir bozukluktur. Birincil ESS, kemikli tabanda bezin düzleşmesine neden olan yüksek basınca neden olan küçük bir kusur olacaktır. Öte yandan, ikincil ESS, ameliyattan veya hipofiz bezinin gerilemesine neden olan bir yaralanmadan kaynaklanacaktır. Belirtiler, kısırlık ve yorgunluk gibi hipofiz fonksiyon kaybıyla ilgili olacaktır.
Hipofiz Bezinin Görevleri Nelerdir?
Hipofiz Bezi (Pitüiter bez) ve Etkileri: Beynin hipotalamus bölgesinin altında bulunur. Bezelye büyüklüğündedir. Ön ve arka olmak üzere iki bölümden (Lop) oluşmuştur
Hipotizin hormon salgılamasını hipotalamus yönetir ve denetler. Hipotalamus, hipofizi uyaran “RF” (salgılama faktörleri) çıkarır. Bunlar kan yoluyla hipofize ulaşınca hipofiz, salgılama faktörünün çeşidine göre hormon salgılar.
Hipofizin ön ve arka bölümünden salgılanan hormonlar ve etkileri farklıdır. Ön bölümden, “büyüme hormonu” ve hipofizin “öteki bezleri uyaran hormonları” salgılanır.
Büyüme hormonu büyümeyi yönetir. Çocuklarda az salgılanırsa, “nanizm” denilen cücelik oluşur. Bunlar vücut uzunlukları dengeli ve akıllı cücelerdir. Tiroit bezinin çıkardığı “tiroksin “in yetmezliği de cücelik oluşturur. Buna “kretinizm ” denir. Bunlara tiroit bezi anlatılırken değinilecektir.
Büyüme hormonu çocuklukta çok salgılanırsa dev insanlar oluşur. Bu anormalliğe “Jigantizm” denir.
Büyüme hormonu bazen gelişmesini tamamlamış insanlarda çok salgılanabilir. O zaman burun, çene, parmak gibi vücudun sivri bölümleri uzar. Bu bir hastalıktır, buna “akromegali” denir.
Hipofizin değişik bezleri uyarıcı hormonları vardır. Eşey bezlerini uyaran hormonları “FSH, LH ve LTH” idi. Tiroiti uyaran hormonu ise “TSH” (Tiroit uyarıcı hormon)dur. Hipofiz böbreküstü bezini (Adrenal bez) uyaran “ACTH” (Adrenalkortropik hormon – Adrenal kabuk bölgesini uyaran hormon) da yine ön bölümden salgılanır. Ön bölümün bir başka hormonu ise doğumdan sonra süt bezlerini uyarıp süt salgılattıran “prolahtin” hormonudur.
Hipofizin arka bölümünden ise karın kaslarının kasılmasını ve prolaktin gibi süt salınmasını uyaran hormonlar salgılanır.