Hz. Muhammed’in Örnek İnsan Oluşu ve Özellikleri

0
Advertisement

Hz. Muhammed bizim için bir örnektir. Hz. Muhammed’in örnek insan oluşu, örnek ahlakı ve davranışları, kısaca açıklamaları.

HZ. MUHAMMED BİZİM İÇİN BİR ÖRNEKTİR

Hz. Muhammed, Kur’an’ı uygulayan biri olarak her konuda insanlara örnek olmuştur. Şu ayetler buna örnek teşkil eder:

“And olsun ki Resulullah sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Azhap suresi, 21 .ayet)

“… Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının…”(Haşr suresi, 7. ayet)

Hz. Muhammed’in Güvenilirliği

Hz. Muhammed, henüz peygamber olmadan önce dürüstlüğü ve güvenilirliği ile Mekke toplumunun saygınlığını kazanmıştır. Kâbe hakemliği, hicret sırasında emanetlerin iade edilmesi, Hudeybiye Barış Antlaşması gereğince Mekke’den kaçıp Medine’ye sığınan Ebu Basir adındaki Müslüman genci iade etmesi onun güvenilirliğini gösteren olaylardır.

Advertisement

Hz. Muhammed’in Merhametli Oluşu

Hz. Muhammed gerek insanlara gerekse diğer varlıklara son derece merhametliydi. Kur’an’da bu konu şöyle dile getirilir: “And olsun size kendinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki sizin sıkıntıya uğramanız O’na çok ağır gelir. O size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir.” (Tevbe suresi, 128. ayet)

On çocuğu olduğunu ve bunlardan hiçbirini öpmediğini söyleyen Akra b. Habis adlı sahabeyi şöyle uyarmıştır: “Merhemet etmeyene merhamet olunmaz.”

Öksüz ve yetimleri gözetir çevresindekilere de böyle davranmayı öğütlerdi, “…kim yanında bulunan yetim erkek veya kız çocuğuna iyi davranırsa ben ona cennette | bir elin iki parmağı gibi yakınım.” buyurmuştur.

“Hayvanların korunması hususunda da Allah’tan korkunuz.” diyerek bu konudaki merhametlilik örneğini göstermiştir.

Hz. Muhammed’in Adaletli Oluşu

Advertisement

Peygamberimiz hayatın bütün alanlarında adil olmuş, kanunları uygularken herkese eşit davranmıştır.

Mekkeli biri Peygamberimiz hakkında şöyle demiştir: “Hz. Muhammed ne kimsenin hakkını yedi ne de kimseye hakkını yedirdi. Hak konusunda hatır, gönül dinlemezdi.”

Çocukları arasında ayrım yapan bir sahabeye, “İkisini de bir tutsana.” diyerek uyarması adalet ilkesine ne kadar çok önem verdiğini gösterir.

Hz. Muhamed’in Kolaylaştırıcılığı

“.. .Allah size herhangi bir şekilde güçlük çıkarmak istemez.” ayetini kendisine ilke edinen Hz. Muhammed, biri diğerinden daha kolay olan iki şey arasında muhayyer bırakıldığında, günah olmadığı sürece kesinlikle kolay olanı tercih ederdi. Hz. Peygamber özellikle din konusunda kolaylaştırıcı olunmasını istemiştir: “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”

Hz. Muhammed’in Hoşgörüsü

Hz. Muhammed hangi inanca mensup olursa olsun herkese hoşgörüyle davranmıştır. Kendine yapılan zulüm ve haksızlıkları görmezlikten gelmiş ve bağışlama yolunu seçmiştir. Taif halkını ve Mekkelileri kendisine yaptıkları eziyete rağmen onları affetmesi hoşgörüsünün önemli örnekleridir.

Hz. Muhammed’in Sabrı ve Kararlılığı

Hz. Muhammed hayatı boyunca pek çok sıkıntı ve olumsuzluklar yaşamış, acılar çekmiştir. Hiçbirinde isyan etmeyip hepsinde sabırlı davranmıştır.

Hak ve gerçekler karşısında son derece kararlı davranmış, sağlam bir irade göstermiştir. Mekkeli müşriklerin İslam’ı yaymaktan vazgeçmesi durumunda kendisine teklif ettikleri mevki, mal ve kadın gibi ayrıcalıkları reddederek, “Allah’a yemin ederim ki Güneş’i sağ elime, Ay’ı sol elime koysalar yine de davamdan vazgeçmem. Ya bu uğurda ölürüm ya da dini yayma ve görevimi yapma konusunda başarılı olurum.” demesi kararlılığı konusunda güzel bir örnektir.

Advertisement


Leave A Reply