Kaburga (Göğüs Kafesi) Ağrısı Neden Olur? Neyin Belirtisidir? Tedavisi

0
Advertisement

Kaburga (Göğüs Kafesi) Ağrısı neden meydana gelir? Göğüs kafesindeki ağrıların teşhisleri nasıl yapılır, neyin belirtisi olabilir? Tedavisi nasıldır?

göğüs kafesi

Kaburga (Göğüs Kafesi) Ağrısı

Göğüs kafesi ağrısı keskin, donuk ve ağrılı olabilir ve göğsün üstünde veya altında veya göbek üstünde her iki tarafta da hissedilebilir. Belirgin bir yaralanma sonrası veya bir nedeni anlaşılmadan ortaya çıkabilir.

Göğüs kafesi ağrısı, kas gerilmesinden göğüs kırığına kadar değişen bir çok sebepten kaynaklanabilir.

Ağrı, yaralanma durumunda hemen ortaya çıkabilir veya zamanla yavaşça gelişebilir. Ayrıca, altta yatan bir tıbbi durumun bir işareti olabilir. Açıklanamayan göğüs kafesi ağrılarını derhal doktorunuza bildirmelisiniz.

Kostokondrit Göğüs Ağrısına Sebep Olabilir? Kostokondrit Nedir? Nedenleri ve Belirtileri

Göğüs kafesi ağrısına sebep olan nedir?

Göğüs kafesi ağrısının en yaygın nedenleri, kas gerilmesi veya kaburga zedelenmesidir. Göğüs kafesi bölgesindeki diğer ağrı nedenleri arasında şunlar olabilir:

Advertisement
  • göğüs yaralanmaları
  • kaburga kırığı
  • osteoporoz gibi kemikleri etkileyen hastalıklar
  • akciğer zarının iltihabı
  • kas spazmları
  • şişmiş kaburga kıkırdağı

Göğüs kafesi ağrısı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuzla konuşurken, yaşadığınız ağrı türünü ve ağrıyı daha da kötüleştiren hareketleri tanımlayın. Yaşamakta olduğunuz ağrı türü ve ağrı alanı doktorunuzun tanı koyması için hangi testleri yapacağını belirlemesini sağlayacaktır.

Ağrınız bir yaralanmadan sonra başladıysa, doktorunuz Röntgen gibi bir görüntüleme taraması isteyebilir. Göğüs röntgeni kırık veya kemik anormallikleri tespit eder.

Anormal büyüme gibi herhangi bir anormallik X-ışını üzerinde veya fiziksel muayeneniz sırasında ortaya çıkarsa, doktorunuz MR gibi yumuşak bir doku görüntüleme taraması isteyecektir. Bir MR taraması, doktora göğüs kafesi ve çevresindeki kaslar, organlar ve doku hakkında ayrıntılı bilgi verir.

Kronik ağrı yaşıyorsanız, doktorunuz kemik taraması isteyebilir. Doktorunuz, kemik kanserinin ağrıya neden olabileceğini düşünüyorsa, bir kemik taraması isteyecektir. Bu inceleme için size izleyici adı verilen az miktarda radyoaktif boya enjekte edeceklerdir.

Doktorunuz daha sonra özel bir kamera ile vücudunuzu tarayacaktır. Bu kameradaki görüntü kemik anormalliklerini gösterir.

Göğüs kafesi ağrısının tedavi seçenekleri nelerdir?

Göğüs kafesi ağrısı için önerilen tedavi, ağrının nedenine bağlıdır.

Advertisement

Göğüs kafesi ağrısı, kas gerilmesi veya çürük gibi küçük bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa, şişliği azaltmak için bölgede soğuk bir kompres kullanabilirsiniz. Önemli bir acı çekiyorsanız, reçetesiz satılan ağrı kesiciler de alabilirsiniz.

Reçetesiz satılan ilaçlar ağrıyı kesmiyorsa, doktorunuz başka ilaçlar veya sıkıştırma sargısı önerebilir. Sıkıştırma sargısı, göğsünüzün etrafına sarılan büyük, elastik bir bandajdır.

Sıkıştırma sargısı, daha fazla yaralanmayı ve daha fazla ağrıyı önlemek için alanı sıkıca tutar. Bununla birlikte, bu sargılar sadece nadir durumlarda gereklidir, çünkü sıkıştırma sargısının gerginliği nefes almayı zorlaştırır. Bu da zatürree riskini artırabilir.

Kemik kanseri ağrıya neden oluyorsa, doktorunuz kanser türüne ve kanserin kökenine bağlı olarak tedavi seçeneklerini tartışacaktır. Kanserin kökenini belirlemek, kaburga üzerinde başlamış veya vücudun başka bir bölgesinden yayılmış olup olmadığını öğrenmek gerekecektir. Doktorunuz anormal büyümeleri gidermek veya biyopsi yapmak için ameliyat önerebilir.

Bazı durumlarda kanserin, cerrahi olarak çıkarılması mümkün değildir veya çok tehlikeli olabilir. Bu durumlarda doktorunuz kemoterapi veya radyasyon tedavisi kullanarak onları küçültmeyi seçebilir. Yeterince küçüldüğünde, cerrahi olarak çıkarabilirler.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Nefes alırken veya vücudunuzu belirli bir pozisyona getirirken şiddetli ağrı yaşıyorsanız veya nefes almada zorluk çekiyorsanız, derhal doktorunuzla görüşün.

Göğüs kafesi rahatsızlığı ile birlikte göğsünüzde baskı hissederseniz veya ağrı çekiyorsanız, bu belirtiler, yaklaşmakta olan kalp krizinin belirtisi olabilir. Hemen doktora başvurun.

Son zamanlarda düşmüşseniz ve nefes alırken zorlanıyorsanız, göğüs bölgenizde önemli miktarda morarma varsa, hemen doktora görünün.


Leave A Reply