Kaplumbağa ve Kutu Kaplumbağa Özellikleri Üreme, Beslenmesi Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Kaplumbağa nasıl bir hayvandır? Kaplumbağaların genel özellikleri, kutu kaplumbağalar hakkında ilginç gerçekler, üreme, beslenme vs.

kaplumbağa

Kaynak: pixabay.com

Kaplumbağa Hakkında Bilgiler

Pek sert, kemiksi bir kabuk içinde yaşayan ağır yürüyüşlü bir hayvandır. Sürüngenler sınıfından olan bu hayvanlar 175 milyon yıldan beri yeryüzünde yaşamaktadırlar. Bu yıllar içinde dinozor gibi daha birçok hayvan çeşitleri gelmiş geçmiş, kaplumbağaların nesilleri tükenmemiştir.

Bütün öteki soğukkanlı hayvanlar gibi kaplumbağalar da sıcak iklimlerde yaşarlar. Arktik iklimlerde bu hayvanlara rastlanamaz. Kışları çok soğuk geçen yerlerde ise kaplumbağalar bu mevsimi kış uykusuna çekilerek geçirirler.

Kaplumbağaların karada yaşayan, suda yaşayan, hem suda hem karada yaşayabilen birkaç türü vardır. Bazıları soğuk geçen kış mevsimini suların dibinde uyuyarak geçirir. Su kaplumbağaları da ayrıca tatlı suda yaşayan, deniz suyunda yaşayan olmak üzere değişik çeşitlere ayrılır. Su kaplumbağaları, karada yaşayanlardan çok daha büyük olur, bazı çeşitlerinin ağırlığı 300 kiloyu bulur. Deniz Kaplumbağaları Hakkında Daha Fazlası

kaplumbağa

Kaynak: pixabay.com

Kaplumbağanın Kabuğu Bağa

Kaplumbağanın kabuğu, hayvanın vücudunu hem üstten, hem de alttan sarar. «Bağa» adı verilen bu kabuk tırnaksı, kemiksi bir maddedir. Bağanın üstü kubbemsi, alt kısmı düz bir tabla gibidir. Üst kabukla alt kabuğun birleştiği yerde, hayvanın bacaklarının, başının, kuyruğunun çıkması için delikler bulunur. Kaplumbağanın sırt, bel, sağrı omurları kaburga ve göğüs kemikleriyle birlikte bağaya yapışmış durumdadır. Bu yüzden, hayvan hiçbir zaman kabuğundan ayrılmaz. Kaplumbağa kabuğu ile birlikte büyür. Büyüme, her kemiğin birbiriyle kaynaştığı yerlerde meydana geldiği için, kaplumbağanın kabuğu üzerindeki pullar iç içe girmiş halkalar halinde görünür. En esik halka, en ortada olanıdır. Böylece, halkaları sayarak kaplumbağanın yaşı anlaşılabilir.

Kaplumbağaların dişleri yoktur. Bunun yerine ağız kenarındaki tırnaksı madde sertleşip keskinleşerek otları kesebilecek şekle girmiştir. Hayvan bir tehlike sezince bacaklarını, başını, kuyruğunu kabuğunun içine çeker.

Advertisement

Kaplumbağalar yumurta ile ürerler. Yavrular, yavaş yavaş büyürler, kaplumbağalar genel olarak bitkilerle beslenirler. Omurgalılar arasında eri uzun yaşayan hayvanlardandır. Mauritius’ta özel olarak beslenen bir tanesi 152 yıl yaşamış, 1918’de bir kaza sonucunda ölmüştür.

Kaplumbağaların Hızı

Kaplumbağa ağır yürüyüşüyle ünlüdür. Çok ağır giden arabalara «Kaplumbağa gibi gidiyor!» derler. Yalnız, yorulmadan saatlerce yürüyebilir.

Tavşanla kaplumbağanın hikâyesini bilirsiniz: Kaplumbağa tavşana: «Benimle yarışır mısın?» demiş. Tavşan gülmüş. «Sen benimle nasıl yarışa çıkabilirsin ki!» demiş. Bilirsiniz ya, tavşan çok hızlı koşar. Öyleyken, yarışı kaplumbağa kazanmış. Çünkü tavşan hızla koşmuş, koşmuş, yorulmuş. «Kaplumbağa nasıl olsa bana yetişemez!» demiş. Yatmış. Uyuyuvermiş. Kaplumbağa, okadar yavaş yürüdüğü halde, kararlaştırdıkları yere tavşandan önce varmış.

kutu kaplumbağa

kutu kaplumbağa – Kaynak: commons.wikimedia.org

Kutu Kaplumbağalar Hakkında İlginç Gerçekler

  • Kutu kaplumbağası 8 inç boyutuna kadar büyüyebilir.
  • Kutu kaplumbağası, kabuğun neredeyse tamamen kapanmasına izin veren yüksek kubbeli bir kabuğa (kabuğun üst kısmı) ve menteşeli plastrona (kabuğun alt kısmı) sahiptir. Kaplumbağaların çoğu ten rengi ila kahverengi renktedir ve lekeler, lekeler, çizgiler ve çubuklarla kaplıdır.
  • Erkekler dişilerden daha büyüktür. Daha kalın kuyrukları, kırmızı gözleri, arka ayaklarında kısa ve kavisli pençeleri ve içbükey plastronları vardır. Dişilerin sarı-kahverengi gözleri, uzun, düz pençeleri ve dışbükey plastronu vardır.
  • Kutu kaplumbağalar günlük hayvanlardır (gün boyunca aktif). İlkbahar ve sonbaharda tüm gün aktiftirler. Yaz aylarında kutu kaplumbağalar sabah ve yağmur sonrası aktiftir.
  • Kutu kaplumbağalar günün en sıcak bölümünde çamurda, çürüyen kütüklerin altında veya terk edilmiş memelilerin yuvalarında saklanırlar.
  • Kutu kaplumbağalar omnivorlardır (diğer hayvanları ve bitkileri yer). Diyetleri sümüklü böcekler, solucanlar, böcekler, semenderler, balıklar, kuşlar, kurbağalar, yumurtalar, mantarlar, meyveler ve köklerden oluşur.
  • Genç ve yaşlı kaplumbağalar farklı yiyecek türlerini tercih ederler. Genç kaplumbağalar gerçek etoburlardır ve suda avlanırlar. Yaşlı kaplumbağalar yerde beslenirler ve çoğunlukla bitki tüketirler.
  • Kutu kaplumbağalar zehirli mantarları yer ve vücuttaki toksinleri tutar. Etleri insanların zehirlenmesine neden olabilir.
  • Kutu kaplumbağalar 7 yaşına kadar yumuşak kabukludur. Bu dönemde, kokarca, rakun, vizon, köpek, kemirgen ve yılanların kolay avlarıdırlar.
  • Kutu kaplumbağalar Ekim-Kasım-Nisan ayları arasında (soğuk kışların olduğu bölgelerde) yerdeki veya çamurdaki sığ deliklerde kış uykusuna yatarlar.
  • Kutu kaplumbağalar 750 fit çapında bir alanı kaplar. Agresif değiller ve komşu topraklarda özgürce dolaşıyorlar.
  • Çiftleşme mevsimi ilkbahardan ekime kadar sürer. Kur sırasında erkekler dişilerin etrafında dolaşır, kabuklarını ısırır ve boğazlarını kullanarak titreşimli etkiler üretir.
  • Erkek, çiftleşmeden sonra yanlışlıkla sırtüstü düşebilir. Bu, ayağa geri dönememesi durumunda ölümcül bir şekilde sona erecektir.
  • Dişiler 4 yıllık bir süre boyunca spermleri yumurtaların döllenmesi için depolayabilir ve kullanabilir. Kumdaki yuvalara Mayıs’tan Temmuz’a kadar 3 ila 8 (genellikle 4 ila 5) yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi 3 aydır.
  • Kutu kaplumbağalar vahşi doğada 100 yıldan fazla yaşayabilir, ancak çoğu hayvan 30 yaşına kadar yaşar.


Leave A Reply