Makemake Cüce Gezegeninin Özellikleri, Makemake’nın Keşfi Hakkında

0
Advertisement

Cüce gezegenlerden Makemake’nin özellikleri nerededir? Makemake’nin boyutu, konumu, keşfi ve uydusu nedir? Makemake hakkında bilinen her şey.

Makemake

Makemake, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulunan Güneş’ten en uzak ikinci cüce gezegendir. 2005 yılında keşfedilen, bilinen üçüncü en büyük cüce gezegendir.

Makemake

Önemli Gerçekler ve Özet

  • 31 Mart 2005’te, cüce gezegen Eris’i de keşfeden Palomar Gözlemevi’ndeki bir gökbilimci ekibi tarafından keşfedildi.
  • Eris ve Haumea ile birlikte keşfi, Pluto’nun cüce bir gezegen olarak yeniden sınıflandırılmasına katkıda bulundu.
  • Keşfedilen dördüncü cüce gezegendi. Bu, yeniden sınıflandırılan Pluto’yu da içeriyordu.
  • Makemake’nin bir uydusu, MK 2 adında loş bir ay ışığı var.
  • Makemake, üst düzey amatör teleskoplar tarafından incelenebilecek kadar büyük ve yeterince parlak.
  • Makemake, Pluto’nun beşte biri kadar parlaktır. Pluto’dan daha sönük ama Eris’ten daha parlaktır.
  • Makemake, yaklaşık 444 mil veya 715 kilometre yarıçapına sahiptir, Dünya’nın yarıçapının 1 / 9’u kadardır.
  • Diğer cüce gezegenler gibi, Kuiper Kuşağı’ndan geçer.
  • Makemake’de bir gün yaklaşık 22,5 saat sürer.
  • Makemake’in ışığının Dünya’ya ulaşması yaklaşık 7 saat 22 dakika sürer.
  • Güneş’ten en uzak ikinci cüce gezegen ve Güneş Sistemi’ndeki bilinen en büyük üçüncü cüce gezegendir.

Makemake Gerçekleri ve Tarihi

Makemake’nin keşfi 29 Temmuz 2005’te kamuoyuna duyuruldu. Gökbilimci Michael E. Brown, nesneyi San Diego’da bulunan Palomar Gözlemevi’nde keşfeden ekibi yönetti.

Keşif kamuoyuna açıklandığında bir süre için Makemake, 2005 FY9 adlı geçici bir isim aldı. Ancak bundan önce, keşif ekibi “Easterbunny” kod adını kullandı çünkü cüce gezegen Paskalya’dan kısa bir süre sonra keşfedildi.

Temmuz 2008’de, klasik Kuiper kuşağı nesneleri için Uluslararası Astronomi Birliği kurallarına göre, cüce gezegene bir tanrının adı verildi. Makemake, Paskalya Adası’nın yerli halkı olan Rapa Nui’nin mitlerinde insanlık ve bereket tanrısının adıydı. Böylece ad, nesnenin Paskalya ile olan bağlantısını korumak için seçildi.

Advertisement

Oluşumu

Makemake, diğer cüce gezegenleri Eris, Pluto ve Haumea ile birlikte, Neptün’ün yörüngesinin dışındaki bir bölge olan Kuiper Kuşağı’nda yer aldığından Ceres’ten daha şanslı. Kuiper Kuşağı’ndaki en parlak ikinci nesnedir ve Plüton en parlağıdır.

Kuiper Kuşağı, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde disk benzeri bir bölgede yörüngede dönen bir grup nesnedir. Bu uzak diyar, Güneş Sistemimizin tarihinin başlarında yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluşan binlerce minyatür buzlu dünyayla doludur.

Makemake

Mesafe, Boyut ve Kütle

Makemake yaklaşık 444 mil veya 715 kilometre yarıçapına sahiptir, Dünya’nın yarıçapının 1 / 9’u kadardır. Yaklaşık 1.430 kilometrelik bir çapa sahiptir. Güneş’ten uzaklık oldukça fazla, yaklaşık 45,8 AU ve Dünya’dan 53,2 AU uzaklıkta.

Plüton’un yaklaşık üçte ikisi ve 277 mil uzunluğundaki Büyük Kanyon’un yaklaşık üç katı büyüklüğünde, dolayısıyla onu Güneş Sistemimizdeki en büyük 25. nesne yapıyor. Kütlesinin yaklaşık 4 x 10²¹ kg veya yaklaşık 4,000,000,000 trilyon kg civarında olduğu tahmin edilmektedir ki bu da 0.00067 Dünya’ya eşdeğerdir.

Yörünge ve Dönme

Makemake’nin yörünge döneminin yaklaşık 310 yıl olduğu tahmin ediliyor. Yörüngesi, Neptün’den Güneş Sistemi’nin kenarında sabit kalmaya yetecek kadar uzaktadır. Perihelionda 38.5 AU ile aphelionda 52.8 AU arasında değişen hafif eksantrik bir yörüngeye sahiptir.

Advertisement

Dönme süresinin bir cüce gezegen için nispeten uzun olan 22,83 saat ve bir yıldız dönüşünü tamamlamak için yaklaşık 7,77 Dünya saati olduğu tahmin edilmektedir. Bu istatistikler Makemake’de tek bir günün 8 saatten az olduğunu, bir yılın ise 112.897 gün sürdüğünü gösteriyor. Bunun bir nedeni Makemake’nin uydusundan gelen gelgit hızlanmasına bağlanabilir. Diğer bir öneri ise, Makemake’nin alışılmadık derecede uzun dönüşünü açıklayacak ikinci bir keşfedilmemiş uyduya sahip olabileceğidir.

Jeoloji ve Atmosfer

Pluto’ya benzer şekilde, görünür spektrumda kırmızı görünür ve Eris’in yüzeyinden önemli ölçüde daha kırmızı görünür. Makemake’in metanının spektral imzası Pluto ve Eris’inkinden çok daha güçlü. Analiz, metanın en az bir santimetre büyüklüğünde iri taneler şeklinde bulunması gerektiğini ortaya çıkardı.

Büyük miktarlarda etan, tholinler ve küçük miktarlarda etilen, asetilen ve propan gibi yüksek kütleli alkanlar mevcut olabilir, bunlar muhtemelen güneş radyasyonu ile metanın fotolizi ile yaratılır. Görünür tayfın kırmızı renginden tholinler sorumlu olabilir. Bazı veriler, aynı zamanda düşük seviyede nitrojen buzu olduğunu iddia ediyor, bunun göreceli eksikliği, Güneş Sisteminin yaşı boyunca bir çeşit tükenmeye bağlanabilir. Bununla birlikte, düşük seviyelerde bile, metan buzunun varlığı, bir süre güneş radyasyonuna maruz kalırsa kırmızı renge dönecektir.

Gökbilimci Javier Licandro ve meslektaşlarının bulgularına göre Makemake, Plüton’a benzeyen 0,81’lik tahmini bir albedo (beyazlık ölçeği) ile parlak bir yüzeye sahip.

Makemake’nin atmosferi bir süre gizem olarak kaldı. 2011’de onunla 18’inci büyüklükteki bir yıldız arasında bir tıkanma meydana geldi, yıldızın tüm ışığı Makemake tarafından engellendi.

Bu sonuçlar, cüce gezegenin, atmosferinin Plüton’unkine benzer olduğuna dair önceki varsayımlarla çelişen önemli bir atmosferden yoksun olduğu sonucuna vardı. Ancak bu, metan ve muhtemelen nitrojenin varlığıyla değişebilir. Makemake’nin güneşe yakın yörüngede en yakın noktasına ulaştığında Plüton’a benzer geçici bir atmosfere sahip olabileceğine inanılıyor.

Bu yaklaşmayla nitrojen ve diğer buzlar süblimleşerek nitrojen gazı ve hidrokarbonlardan oluşan hafif bir atmosfer oluşturacaktı. Bu aynı zamanda, atmosferik kaçış sürecinde kaybedilmiş olabilecek nitrojen tükenmesine yönelik bir açıklama sağlayacaktır.

Makemake

Uyduları

Makemake, MK 2 adıyla anılan bir doğal uyduya sahip. 2016 yılında Hubble Uzay Teleskobu’nun Geniş Alan Kamerası 3 tarafından keşfedildi. Bununla birlikte, alışılmadık derecede uzun dönüşünü açıklayacak ikinci bir keşfedilmemiş uyduya sahip olabileceği yönünde spekülasyonlar var.

MK 2 Boyutu ve Yörünge

MK 2’nin % 4’lük varsayılan albedo (beyazlık) için 175 kilometre çapında ve yarıçap olarak yaklaşık 90 kilometre çapında olduğu tahmin edilmektedir. Yörünge süresi yaklaşık 12 gündür. Yarı büyük ekseninin Makemake’ye en az 21.000 kilometre uzaklıkta olduğu tahmin ediliyor. Gerçek yörünge eksantrikliği bilinmemektedir.

Parlaklık ve diğer gözlemler

Ön incelemeler, MK2’nin odun kömürüne benzer bir yansıtıcılığa sahip olduğunu ve bu da onu son derece karanlık bir nesne yaptığını gösteriyor. Aslında, Makemake, Kuiper kuşağında bilinen en parlak ikinci nesne olduğu için, keşfedilen ayı yaklaşık 1.300 kat daha sönük olduğu için bu oldukça şaşırtıcı. Makemake ve ayı hakkında cevaplanacak çok şey kaldı, bu nedenle gözlemler devam ediyor.

Advertisement

Yaşam İhtimali

Makemake’deki sıcaklık genellikle -406 derece Fahrenheit veya – 243 santigrat derecedir. Hayat bildiğimiz kadarıyla bu kadar soğuk yerlerde olamaz.

Makemake için gelecek planları

Mevcut teknolojiyle yapılan son hesaplamalardan, Makemake’ye bir uçuş görevinin Jüpiter’in yerçekimi yardımı yardımıyla yaklaşık 16 yıl alabileceği tahmin ediliyor. 2024 veya 2036 fırlatma tarihine göre, Makemake uzay aracı geldiğinde güneşten yaklaşık 52 AU uzakta olacaktı.

Ancak, henüz Makemake için belirlenmiş bir keşif gezisi yok, gizemliliği ve onun hakkında bilgi eksikliğimiz olmasına rağmen, kesinlikle gelecekteki bir keşif gezisi ve devam eden gözlem için güçlü bir nokta.

Biliyor musun?

  • – Makemake klasik bir Kuiper kuşağı nesnesidir, yani yörüngesinin Neptün’den Güneş Sistemi’nin kenarında sabit kalmaya yetecek kadar uzakta olduğu anlamına gelir.
  • – 1930’da Pluto’yu keşfeden gökbilimci Clyde Tombaugh, Makemake’nin keşfini de iddia etmekten bir adım uzaktaydı. Makemake, Clyde tarafından keşfedilecek kadar parlaktı, ancak cüce gezegen şu anda ekliptikten birkaç derece uzaktaydı, bu konum görülmeyi imkansız kılıyordu.
  • – Dünya’dan 53,2 AU uzakta olmasına rağmen, en yakın yaklaşımı 2100’de yaklaşık 47 AU uzaklıkta olacak.
  • – İspanya’daki başka bir gökbilimci ekibinin, San Diego’daki ekibin halihazırda izlediği cüce gezegen Haumea’nın keşfini ilan etmesi, keşfinin kamuoyuna duyurulmasını hızlandırdı.
  • – Makemake, Eris ve Haumea’nın keşfi, Pluto’nun statüsünün bir gezegenden cüce bir gezegene düşmesinden sorumluydu. 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği, “cüce gezegenler” adlı yeni bir kategori oluşturdu. Bu aynı zamanda bir nesnenin gezegen olarak kabul edilmesi için gereken sınıflandırmaları da şekillendirdi.


Leave A Reply