Nocebo Etkisi Nedir? Örnekler, Nocebo Zihnin Negatif Yaklaşımının Sonuçları

0
Advertisement

Placebo etkisinin tam tersi olarak kabul edilen Nocebo etkisi nedir, örnekleri nelerdir? Zihnin negatif yaklaşımının sonuçları.

Nocebo Etkisi

Kaynak: pixabay.com

Nocebo Etkisi Tanımı

Plasebo etkisinin tersi olan nocebo etkisi, şeker hapı gibi ilaçsız bir kontrol maddesinin neden olduğu negatif bir reaksiyondur. Plasebo etkisinde, hasta, denenmekte olan bir ilacın faydalarını ilacı almadan yaşar. Bunun, hastanın görmekte olduğu tedavinin yararlı etkiler getireceğine dair temel inancından kaynaklandığı düşünülmektedir. Nosebo etkisi benzerdir, çünkü hastanın beklenen sonuçları gerçek semptomları gösterebilir. Genellikle, hastalara bir ilacın potansiyel yan etkileri söylendiğinde, ancak sadece plasebo veya ilaçsız tedavi verildiğinde nocebo etkisi gözlenir. Hastalar kendilerine söylenen yan etkileri gösterirlerse ve ilacı hiç almazlarsa, bu nosebo etkisinin açık bir örneğidir.

Plasebo ve nocebo etkisinin benzer nedenleri vardır. Her iki durumda da vücut, zihnin beklediğine tepki verir. Doktorlar ve bilim adamları, zihnin semptomları veya tedavileri gösterme yeteneğini ilk önce reddetmiş olsalar da, muadili olduğu gibi, etki de iyi belgelenmiştir. Görünüşe göre, bir hastanın beklentileri vücuda verilen gerçek kimyasallar kadar zararlı olabilir. Bu, bir dizi klinik çalışmada belgelenmiştir ve nosebo etkisinin kendisi geniş bir semptom dizisine yol açabilir ve hatta mevcut semptomları artırabilir.

Nocebo Etkisinin Anlamı

Nocebo etkisi ifadesi, Latince’de “lütfen yapacağım” anlamına gelen plasebo etkisinden sonra türetilmiştir. Nocebo etkisi, tam tersi, “zarar vereceğim” anlamına gelir. Bu ifadelerdeki farklılıklar, ne tür bir ilaç veya sahte ilaç verildiğini değil, daha çok hastanın ilaca karşı tutumunun bir yansımasıdır. Nosebo etkisini yaşayanlar bilinçli veya bilinçsiz olarak aldıkları ilacın kendilerine zarar vereceği izlenimi altındadır. Bu bir şeker hapı veya gerçek bir ilaç olabilir. Nosebo etkisi, gerçek ilaç kullananlarda hala mevcut ve aktif olmakla birlikte, gerçek yan etkilerden ayırt edilemez. Plasebo veya sahte hap alan hastalarda, görülen herhangi bir yan etki sadece hastanın zihninden kaynaklanıyordu, çünkü onlar ilaç almıyordu.

ilaç

Kaynak: pixabay.com

Nocebo Etkisinin Tıbbi Etkisi

İlaçlarının etkilerini incelemeye çalışan araştırmacılar, nosebo etkisinin neden olduğu semptomların yanı sıra plasebo etkisinin neden olduğu semptomları tespit etmek ve dışlamak için ekstra önlemler almalıdır. Bu etkileri kontrol etmek için standart işlem, çalışmaya bir plasebo eklemektir. İlaçla aynı gibi görünen ancak etkisiz olan plasebo tedavisi, nocebo etkisini gösterebilir. Bu etkinin ilacı alan kişileri de etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, bu gruptaki herhangi bir semptom, nosebo etkisi ile ilacın herhangi bir kombinasyonu olabilir. Bilim adamları, nosebo etkisinin gözlemlenen semptomlara ne kadar katkıda bulunduğunu anlamak için plasebo hastalarında gözlemlenen temel etkiyi kullanabilir.

Bu tıp pratisyenleri için ciddi bir endişe olsa da, nocebo etkisinin araştırılması için başka bir neden daha var. Hastaların aslında bir ilacın neden olmadığı semptomları, sadece olacağı söylendiği için deneyimledikleri klinik araştırmalar yapılmıştır. Aslında, nocebo etkisi, yalnızca zihnin görünür ve ölçülebilir bedensel tepkilere neden olmasıdır. Alınacak ders, hastanın doğru zihniyette değilse kendisine zarar verebileceğidir. Öte yandan, plasebo etkisi, hastaların yalnızca ilacın veya tedavinin onları iyileştireceği fikriyle önemli ölçüde iyileşebileceğini göstermiştir. Bu nedenle, doktorlar ve araştırmacılar nosebo etkisini hastalarının zihniyetini yargılamanın bir yolu olarak görmelidir. İyileşme sürecini etkilemede zihnin nasıl önemli bir rol oynayabileceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Advertisement
Nosebo Hakkında Diğer Endişeler

Nosebo etkisinden kaynaklanan bir diğer endişe, reklam ve olumsuz duyuruların ilaç kullanan hastalar üzerinde yarattığı etkidir. Hatta bazı araştırmalar, birisine belirli bir ilacı vermenin olumsuz etkileri olabileceğini söylemenin bu semptomları göstermeye yardımcı olacağını bile öne sürdü. Ciddi bir endişe, normalde hiçbir yan etkisi olmayan bir hastada nocebo etkilerinin tetiklenmesini içerir.

Nosebo etkisi birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kızarıklıklardan ağrıya, vücut kimyasındaki değişikliklere kadar her şey nosebo etkisinin bir parçası olarak gözlemlenmiştir. Açık bir nedeni olmayan diğer koşullar da nocebo etkisiyle ilişkili olabilir. Örneğin, elektromanyetik aşırı duyarlılık, elektronik cihazlara karşı bir duyarlılıktır. Bir kişinin normal elektronik cihazlardan etkilenmesinin anlaşılmış bir nedeni olmamasına rağmen, bu durumdan muzdarip insanlar ağrı, baş ağrısı hissederler ve hatta elektromanyetik alanlardan gözle görülür semptomlar geliştirebilirler. Bu durumla ilgili bir teori, bu insanların nosebo etkisinden muzdarip olduğu veya basitçe bu cihazların kendileri için zararlı olduğu fikridir. Nocebo etkisinin terapi yoluyla tersine çevrilebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Nosebo etkisinin ortaya çıkardığı son ve önemli bir endişe, hastaların yalnızca beklentilerine dayalı olarak erken pes etmesidir. Bir hasta bir tedavinin başarısız olmasını beklerse, bu prosedürün başarı oranı muazzam bir şekilde düşer. Gerçek semptomlar ve algılanan semptomlar çoğu zaman birbirinden ayırt edilemez. Çalışmalar, bir durumun fiyatı ve stresi arttıkça etkinin de arttığını göstermiştir. Pahalı tedaviler hem plasebo hem de nocebo etkilerine maruz kalmalıdır çünkü hasta buna çok yüksek bir maddi değer eklemiştir. Zihin, bedenin eylemlerinden ve performansından ayrı olarak kabul edilirken, tedavilerin ve tıbbın düzgün çalışması için hem zihnin hem de bedenin iyi bir yerde olması gerektiği giderek daha açık hale geliyor.


Leave A Reply