Tayf Nedir?

0
Advertisement

Fizik biliminde ışığın bir biçimden geçtikten sonra ortaya çıkan renklerine verilen isim olan tayf ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Tayf nedir?

tayf

Fizikte ışığın bir biçmeden (prizmadan) geçtikten sonra renklere ayrılması ile ortaya çıkan görüntüye «tayf» denir.

Güneş ışığı görünüşte beyazdır. Prizmadan geçirdikten sonra bir perde üzerine düşürürsek, çeşitli renklerin yan yana sıralandığını görürüz. Bu renklere «güneş ışığı tayfı» denir. Başka ışıkların da başka renklerden yapılmış tayfları vardır. Güneş ışığı tayfında altı renk bulunur: Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor.

Tayfın başında, sonunda ayrıca görünmeyen renkler vardır ki bunlara «kızılötesi» (enfraruj), «morötesi» (ultraviyole) ışınlar denir.

Cam bir biçmeden geçen ışınlar kırılarak yollarına devam ederler. Güneş ışığını doğuran renkli ışınlar da prizmadan geçerken kırılırlar. Yalnız, kırılmanın değeri her renk için farklıdır. İşte bu yüzden kırılmadan sonra renkler yan yana sıralanırlar. Biçmeden geçip renklere ayrılan güneş ışığı demetinin önüne birincisine eşit ikinci bir biçme ters olarak yerleştirilirse, renkli ışınlar gene birleşirler, beyaz ışığı doğururlar. Yağmurlu havalarda gökte görülen gökkuşağı (alkım) da bir kırılma olayıdır.

Advertisement

Tayflar, yapıları bilinmeyen cisimlerin çözümlenmesinde çok kullanılır. Tayfı incelenerek o cismin içinde hangi madenlerin, hangi oranda bulunduğu anlaşılır. Bu arada, Güneş’in daha başka yıldızların ışık tayflarının incelenmesi sonunda, bunların hangi madenlerden yapılmış olduğu, çevrelerinde hangi gazların bulunduğu anlaşılmıştır.


Leave A Reply