Yemekte Uyulması Gereken Görgü Kuralları

0
Advertisement

Bir lokanta yada restaurantta, yemekte uymamız gereken görgü kuralları nelerdir? Sofra adabı ile ilgili bilgi.

yemekte-gorgu-kurallariYemekte Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Lokanta, gazino gibi, birçok kişinin yemek yemek, eğlenmek, dinlenmek için gittiği yerlerde gözetilecek ilk nokta onları her hangi bir şekilde rahatsız etmemektir. Bu arada, yanınızdaki, karşınızdaki arkadaşınızla yüksek sesle konuşmaktan kaçınmak başta gelir. Ayrıca, garsonu yüksek sesle, ya da tabağa bıçak, çatal vurarak çağırmak da hoş kaçmaz. En son kap yemeği de getirdikten sonra hesabı isterseniz bir daha garsona seslenmek lüzumu kalmaz.

Lokantaya biriyle, davetli olarak gidiyorsanız, içeri girerken, sizi çağıranın önden yürüyüp garsonla konuşması daha doğru olur. Garson masanıza sizi götürürken de, erkeklerin geride kalmaları gerekir.

Garsona yemek ısmarlarken, istediğiniz şeyleri, doğrudan doğruya garsona değil, davet sahibine söylemeniz doğru olur.

Teklifli birini yemeğe çağırdıysanız, hesabı onun yanında görmek pek yakışık almaz. Yemeğin sonunda, bir şey bahane ederek, ya da sessizce masadan kalkıp gider, kasanın önünde hesabı görürsünüz.

Advertisement

İçkileri ısmarlamak davet sahibine düşer. Yemekte şarap içilecekse, ev sahibi, misafirlerine kırmızı mı, yoksa beyaz şarap mı içeceklerini sorar. Kırmızı şarap et yemekleri ile, beyaz şarap, balıklar, beyaz etle içilir. Şarap gelince, davet sahibi önce kendi bardağına bir miktar koyar; böylece, şarabın içinde mantar kırıntısı varsa misafire gitmemiş olur. Davet sahibi sonra misafirlerinin bardaklarını doldurur, en son kendi bardağına şarap koyar.

Peçeteler dize konur. Bir ucunu masanın üzerine yayıp tabağın altına sıkıştırmak, öbür ucunu ceketin, yeleğin yakasına tutturmak doğru değildir. Yemekten sonra da peçete katlanmadan, hafifçe toplanarak tabağın yanma bırakılır.

Sofrada kürdanla — hele ağzı elle kapamadan — diş karıştırmak doğru değildir. Pek zorda kalırsanız, elinizi ağzınıza kapayarak, dişinizi kürdanla bir an için karıştırır, kürdanı iki parmağınızın arasında kırarak atarsınız.

Yemekte balık kılçığı, kemik, taş gibi cisimleri ağzınızdan çıkarırken, bunu kimseye belli etmemeye çalışmalısınız.

Müzikli gazinolarda, pavyonlarda yemek ortasında dansa kalkmak âdettir. Bu arada, yemeğinizin soğumasına aldırmıyabilirsiniz. Yalnız, sofrada başkaları varsa, bunlar yemeğe devam etmek için sizi bekleyeceklerse, dakikalarca pistte kalmanız doğru olmaz.

Dansa kalkmadan önce, sigaranızı söndürmelisiniz. Elde sigarayla dansa kalkılmaz.

Advertisement

Bir kadını yabancı biri dansa kaldırmak isterse, kadın «çok yorgunum, özür dilerim» diye gülümseyerek reddedebilir.

Danstan sonra, kavalye: «Teşekkür ederim» deyince, kadının vereceği karşılık: «Ben de teşekkür ederim» olmalıdır. Kadın bir ara tuvaletini tazelemek isterse, kavalyesinin de kendisine çeki-düzen vereceği ânı beklemelidir.

SOFRADA NASIL OTURMALI?

1 — Ev sahibesi; 2 — En yaşlı, ya da en önemli misafir; 3 —- İkinci derecede önemli misafir; 4, 5 — Akrabalar; 6, 7 — Yakın akrabalar; 8,9 — 2 ve 3’ün karıları, ya da başlıca davetliler; 10 — Ev sahibi.


Leave A Reply