Aldosteron Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Vücuttaki Görevleri ve Kontrolü

0
Advertisement

Aldosteron hormonu nedir? Aldosteron hormonunun özellikleri ve vücuttaki görevleri nelerdir? Aldosteron ne işe yapar, nasıl kontrol edilir?

Aldosteron Hormonu

Özet Bilgi

Aldosteron, böbreküstü bezinin bir iç salgı bezi salgısı (hormon). Kimyasal formülü: \displaystyle {{C}_{{21}}}{{H}_{{28}}}{{O}_{5}}

Vücudun su ve tuz miktarını düzenler. Etkisi böbrekler üzerindedir. Fazlası su ve tuzları tutar, potasyumu böbrek yoluyla dışarı atar. Azlığında tersi olur. Birincil aldesteronizmde böbreküstü bezinde çoğalma ya da ur vardır. En belirgin belirtisi kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) ve hafif ödemdir. İkincil aldosteronizmde, başka bir hastalığa bağlı su ve tuz dengesi bozukluğu sonucu aldesteron salgılanması artar. Kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, siroz gibi hastalıklar da artar. Tedavisi vardır. Aldesteronun salgılanma ya da etkisini azaltan ilaçlara anti-Aldesteronlar adı verilir.

aldosteron

Aldosteron nedir?

Aldosteron, böbreklerin üzerinde bulunan böbreküstü bezlerinin dış bölümünde (korteks) üretilen bir hormondur. Kan basıncının düzenlenmesinde, esas olarak böbrek ve kolon gibi organlar üzerinde hareket ederek kan dolaşımına yeniden emilen tuz (sodyum) miktarını arttırmak ve idrarla atılan potasyum miktarını arttırmak için merkezi bir rol oynar. Aldosteron ayrıca suyun sodyum ile birlikte yeniden emilmesine neden olur; bu kan hacmini ve dolayısıyla kan basıncını arttırır.

Aldosteron nasıl kontrol edilir?

Aldosteron, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini oluşturan bir grup bağlı hormonun bir parçasıdır. Bu sistemin aktivasyonu, kan hacminin kaybını veya kan basıncında bir düşüşü (örneğin bir kanama nedeniyle) takiben böbreklere kan akışında azalma olduğunda meydana gelir. Renin, anjiyotensin II’nin üretimiyle sonuçlanan ve bunun sonucunda aldosteron salınımını uyaran bir dizi kimyasal reaksiyona yol açan bir enzimdir. Aldosteron, böbrekten kan dolaşımına tuz ve suyun yeniden emiliminde bir artışa neden olur, böylece kan hacmini arttırır, tuz seviyelerini ve kan basıncını geri yükler.

Advertisement

Çok fazla aldosteron varsa ne olur?

Yüksek aldosteron düzeylerinin en yaygın nedeni, genellikle küçük benign adrenal tümörden (primer hiperaldosteronizm) fazla üretimdir. Semptomlar arasında yüksek tansiyon, düşük kan potasyum seviyeleri ve kan hacminde anormal bir artış vardır.

Çok az aldosteron varsa ne olur?

Düşük aldosteron seviyeleri Addison hastalığı adı verilen nadir bir durumda bulunur. Addison hastalığında, kan basıncı düşüklüğü, uyuşukluk ve kandaki potasyum seviyelerinde artış ile sonuçlanan genel bir adrenal fonksiyon kaybı vardır


Leave A Reply