Bükreş Antlaşması Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bükreş Antlaşması ne zaman ve kimler arasında imzalanmıştır? Bükreş Antlaşmasının önemi, maddeleri hakkında bilgi.

Bükreş Antlaşması;Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1806 Savaşı’ndan sonra imzalanan barış antlaşmasıdır (16 Mayıs 1812). Rus Çarı Aleksandr, Ekim 1806’da savaş ilanına bile gerek duymadan askerlerini sınırdan geçirip Eflak-Boğdan’ı işgale başladı. Rusya’nın müttefiki olarak İngiltere’ nin de katıldığı savaş sürerken Avrupa’ da politik durum değişti. Osmanlı Devleti, 5 Ocak 1809’da Çanakkale (Kale-i Sultaniye) barış antlaşmasını imzalayarak İngiltere ile savaşa son verdi. Ruslar, savaş sırasında Besarabya, Eflak-Boğdan ve Kuzey Bulgaristan’ı ele geçirdiler. Bir aralık, Osmanlı Ordusu Rusları püskürterek Tuna’yı geçtiyse de kesin sonuç alamadı. Her iki taraf da Avrupa’da politik durumun yeniden değişmesi nedeniyle savaşa son vermekten yanaydı. Bu ortamda yapılan barış görüşmeleri sonunda imzalanan antlaşmaya göre:

• İki devlet arasında daha önce yapılmış olan antlaşmanın tüm maddeleri yürürlükte olacak, Prut Irmağı ve döküldüğü yerden başlayarak Tuna, iki devlet arasında sınır sayılacak, Tuna Irmağı’ndaki ulaşımdan Ruslar da yararlanacak;

• Rusya, Besarabya dışında işgal ettiği yerleri 3 ay içinde boşaltacak, Osmanlı Devleti, Sırplara iç yönetimlerinde daha geniş haklar verecek ve Rusya ile İran arasındaki savaş ve anlaşmazlıkların giderilmesine çalışılacak.

Bu antlaşmayla Balkanlar’da ulusçuluk akımları hızlandı ve Rusya’nın Balkanlar’da etkinliği arttı.

Advertisement

Leave A Reply