Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Derin Ven Trombozu (DVT) nedir, neden ve nasıl meydana gelir? Derin Ven Trombozunu önlemek için neler yapmalı, teşhis ve tedavisi.

Derin Ven Trombozu (DVT)

Derin ven trombozu (DVT), vücudunuzun derinlerinde bulunan bir damarda kan pıhtısı oluştuğunda ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Kan pıhtısı, katı bir duruma dönüşen bir kan yığınıdır.

Derin Ven Trombozu

Derin damar kan pıhtıları genellikle uyluk veya alt bacağınızda oluşur, ancak vücudunuzun diğer bölgelerinde de gelişebilirler. Bu durumla ilişkili diğer isimler tromboembolizm, post-trombotik sendrom ve postflebitik sendromu içerebilir.

DVT belirtileri

DVT belirtileri bu duruma sahip kişilerin yaklaşık olarak sadece yarısında görülür. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • ayağınızda, ayak bileğinizde veya bacağınızda şişme, genellikle bir tarafta
  • genellikle baldırınızda başlayan, etkilenen bacağınızda kramp ağrısı
  • ayak ve ayak bileğinde şiddetli, açıklanamayan ağrı
  • çevredeki bölgelerden daha sıcak hissi veren bir cilt bölgesi
  • etkilenen alanın üzerindeki cilt soluk veya kırmızımsı veya mavimsi bir renge dönüşür

Üst ekstremite DVT’si veya kolda kan pıhtısı olan kişilerde semptomlar görülmeyebilir. Eğer olursa, yaygın semptomlar şunları içerir:

Advertisement
  • boyun ağrısı
  • omuz ağrısı
  • kol veya ellerde şişme
  • mavi renkli ten rengi
  • koldan önkoluna hareket eden ağrı
  • eldeki zayıflık

İnsanlar, pulmoner emboli için acil tedaviye (akciğerdeki kan pıhtısı) geçene kadar derin ven trombozu olduğunu öğrenemeyebilirler.

Bir DVT pıhtısı koldan veya bacağından akciğere hareket ettiğinde pulmoner emboli oluşabilir. Akciğerdeki bir arter bloke olduğunda, hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil bakım gerektirir.

DVT nedenleri

DVT’ye kan pıhtısı neden olur. Pıhtı bir damarı tıkar ve vücudunuzda kan dolaşımını engeller. Pıhtılaşma çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunlar:

  • Yaralanma. Bir kan damarının duvarına zarar gelmesi kan akışını daraltabilir veya engelleyebilir. Sonuç olarak bir kan pıhtısı oluşabilir.
  • Ameliyat. Kan damarları ameliyat sırasında hasar görebilir, bu da kan pıhtısının gelişmesine yol açabilir. Ameliyattan sonra az hareket edilen veya hiç hareket edilmeyen yatak istirahati, kan pıhtısı geliştirme riskinizi de artırabilir.
  • Hareket kabiliyeti azalması veya hareketsizlik. Sık oturduğunuzda, bacaklarınızda, özellikle alt kısımlarda kan birikebilir. Uzun süre hareket edemiyorsanız, bacaklarınızdaki kan akışı yavaşlayabilir. Bu bir pıhtı oluşmasına neden olabilir.
  • Bazı ilaçlar. Bazı ilaçlar kanınızın pıhtı oluşturma riskini arttırır.

DVT tedavisi

DVT ciddi bir tıbbi durumdur. DVT belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız veya en yakın acil servise giderseniz derhal doktorunuza bildirin. Bir sağlık uzmanı belirtilerinizi kontrol edebilir.

DVT tedavileri pıhtı oluşumunu engellemeye odaklanır. Ek olarak, tedavi pulmoner emboli önlemeye yardımcı olabilir ve daha fazla pıhtı alma riskinizi azaltabilir.

İlaç tedavisi

Doktorunuz kanınızı incelten ilaçlar reçete edebilir. Bu, kanınızın pıhtılaşmasını zorlaştırır. Ayrıca mevcut pıhtıları mümkün olduğunca küçük tutar ve daha fazla pıhtı gelişme olasılığını azaltır.

Advertisement

Kan incelticiler işe yaramıyorsa veya ciddi bir DVT vakanız varsa, doktorunuz trombolitik ilaçlar kullanabilir. Üst ekstremite DVT’si olan kişiler de bu ilaçtan yararlanabilir.

Trombolitik ilaçlar pıhtıları parçalayarak çalışır. Bunları intravenöz olarak alacaksınız.

Varis Çorapları

DVT için yüksek risk altındaysanız, kompresyon çorapları giymek şişmeyi önleyebilir ve pıhtı gelişme riskinizi düşürebilir. Kompresyon çorapları dizinizin hemen altına veya hemen üstüne ulaşır. Doktorunuz bunları her gün giymenizi tavsiye edebilir.

Filtreler

Kan inceltici alamıyorsanız, vena kava adı verilen büyük karın damarının içine bir filtre koymanız gerekebilir. Bu tedavi şekli, pıhtılarınızın akciğerlerinize girmesini durdurarak pulmoner emboli oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Ancak filtrelerin riskleri vardır. Çok uzun süre kalırlarsa, aslında DVT’ye neden olabilirler. Tromboembolizm riski azaltılana ve kan inceltici ilaçlar kullanılabilene kadar filtreler kısa süreli kullanılmalıdır.

DVT ameliyatı

Doktorunuz kolunuzda veya bacağınızdaki bir DVT pıhtısını çıkarmak için ameliyat önerebilir. Bu genellikle sadece doku hasarı gibi ciddi sorunlara neden olan çok büyük kan pıhtıları veya pıhtıları durumunda önerilir. Cerrahi bir trombektomi veya bir kan pıhtısını çıkarmak için ameliyat sırasında cerrahınız bir kan damarına bir kesi yapar. Pıhtıyı bulup çıkaracaklar. Sonra, kan damarı ve dokusunu onarırlar.

Bazı durumlarda, pıhtıyı çıkarırken kan damarını açık tutmak için küçük bir şişirme balonu kullanabilirler. Pıhtı bulunduğunda ve çıkarıldığında, balon onunla çıkarılır. Ameliyat risksiz değildir, bu nedenle birçok doktor bu tedaviyi sadece ciddi vakalarda kullanacaktır. Riskler enfeksiyon, kan damarı hasarı ve aşırı kanamayı içerir.

Derin Ven Trombozu

DVT için ev ilaçları

Bir DVT kan pıhtısı teşhis edildiğinde, doktorunuz muhtemelen kanı inceltmek veya pıhtıyı parçalamak için bir ilaç reçete edecektir. Diğer komplikasyonları önlemek ve gelecekteki kan pıhtılaşma riskini azaltmak için reçeteli ilacı aşağıdaki ev ilaçları ile birleştirebilirsiniz.

Kan akışını iyileştirmek için günlük yürüyüşler yapın. Daha kısa, sık yürüyüşler bir uzun yürüyüşten daha iyidir.

Bacağınızı veya kolunuzu yüksekte tutun. Bu özellikle bacaklar için önemlidir. Ayaklarınız bütün gün yerde duruyorsa kan birikebilir. Bacaklarınızı yüksek ve kalçalarınızla aynı hizada tutmak için bir tabure veya sandalye kullanın.

Advertisement

Kompresyon çorapları giyin. Özel olarak tasarlanmış bu çoraplar ayaklarınızın etrafına sıkıca oturur ve bacağınızı dizinize doğru hareket ettirdikçe yavaş yavaş gevşer. Sıkıştırma havuzlamayı ve şişmeyi önlemeye yardımcı olur ve kan akışını artırır. Çoğu insan onlara ihtiyaç duymaz, ancak DVT riski yüksek olan insanlar bunları faydalı bulabilir. Kompresyon çorapları seyahat ederken faydalı olabilir.

DVT risk faktörleri

DVT en sık 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Ancak yine de her yaşta olabilirler. Kanınızın damarlarınızdaki hareketini değiştiren bazı durumlar pıhtılaşma riskinizi artırabilir. Bunlar:

  • kemik kırığı gibi damarlarınıza zarar veren bir yaralanmaya sahip olmak
  • fazla kilolu olmak, bacaklarınızdaki ve pelvisinizdeki damarlara daha fazla baskı uygular
  • aile geçmişinde DVT olması
  • bir damara yerleştirilmiş bir kateter olması
  • doğum kontrol hapları almak veya hormon tedavisi görmek
  • sigara içmek
  • arabada veya uçaktayken uzun süre oturmak, özellikle de en az bir risk faktörünüz daha varsa

Bazı durumlar kan pıhtılaşması riskinizi artırabilir. Bunlar, özellikle en az bir risk faktörünüz olduğunda kalıtsal kan pıhtılaşma bozukluklarını içerir. Kanser ve inflamatuar bağırsak hastalığı da kan pıhtısı gelişme riskini artırabilir.

Kalbinizin kan pompalamasını zorlaştıran bir durum olan kalp yetmezliği de pıhtılaşma riskinin artmasına neden olur.

DVT cerrahi ile ilişkili büyük bir risktir. Bu özellikle eklem protezi ameliyatı gibi alt ekstremitelerde bir ameliyat geçiriyorsanız geçerlidir. Birden fazla faktör kan pıhtısı geliştirme riskinizi artırabilir. Her biri hakkında daha fazla bilgi edinmek önlem almanıza yardımcı olabilir.

DVT Önleme

Birkaç yaşam tarzı değişikliği yaparak DVT oluşması riskinizi azaltabilirsiniz. Bunlar arasında kan basıncınızı kontrol altında tutma, sigarayı bırakma ve aşırı kiloluysanız kilo verme sayılabilir.

Bir süre otururken bacaklarınızı hareket ettirmek de kanınızın akmasına yardımcı olur. Yatak istirahatinden sonra dolaşmak pıhtı oluşmasını önleyebilir.

Ameliyat geçiriyorsanız, doktorunuzun önerdiği kan inceltici ilaçları alın, çünkü bu daha sonra pıhtı geliştirme riskinizi azaltabilir.

Dört saatten fazla oturuyorsanız, seyahat sırasında DVT geliştirme riski artar. Sık sık hareket ederek riskinizi azaltın. Uzun sürüşler sırasında aracınızdan çıkın ve aralıklarla gerinin. Uçuyorsanız, trene biniyorsanız veya otobüse biniyorsanız koridorlarda yürüyün.

Otururken bacaklarınızı ve ayaklarınızı gerin. Kan akışını kısıtlayabilecek sıkı giysiler giymeyin. DVT komplikasyonları önlenebilir.

DVT Teşhisi

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi, kapsamlı bir fizik muayeneyi ve ayrıca DVT’yi bulmak veya dışlamak için bir veya daha fazla teşhis testi kullanacaktır. Bu testler şunları içerir:

Advertisement
Ultrason

Bu, DVT tanısı için en yaygın kullanılan testtir. Ultrason, kanın bunlardan nasıl aktığını görmek için arterlerinizin ve damarlarınızın bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.

Bir pıhtı varsa, doktorunuz kesilen kan akışını görebilir ve tanıyı koyabilir.

Venogram

Ultrason sonuç vermezse, doktorunuz bir venogram isteyebilir. Bu test sırasında söz konusu damara bir boya enjekte edilir. Daha sonra, doktorunuzun DVT bulunduğundan şüphelendiği alanın üzerine bir röntgen çekilir. Boya, damarı daha görünür hale getirir, böylece kesilen kan akışı kolayca görülebilir.

D-dimer testi

D-dimer kan testi, kan pıhtısı parçalandığında salınan bir maddenin varlığını ölçer. Maddenin seviyeleri yüksekse ve DVT için risk faktörleriniz varsa, muhtemelen bir pıhtıya sahip olursunuz. Seviyeler normalse ve risk faktörleriniz düşükse, muhtemelen yoktur.

Başarılı olmazlarsa DVT tanısı koymak için diğer testler kullanılabilir.

DVT komplikasyonları

DVT’nin önemli bir komplikasyonu pulmoner embolidir. Bir kan pıhtısı ciğerlerinize hareket ederse ve bir kan damarını bloke ederse pulmoner emboli geliştirebilirsiniz.

Bu, akciğerlerinizde ve vücudunuzun diğer bölgelerinde ciddi hasara neden olabilir. Pulmoner emboli belirtileri varsa derhal tıbbi yardım alın. Bu işaretler şunları içerir:

  • baş dönmesi
  • terlemek
  • öksürme veya derin nefes alma ile kötüleşen göğüs ağrısı
  • hızlı nefes alma
  • kan tükürme
  • hızlı kalp atış hızı

Gebelikte DVT

Hamile kalmak DVT riskinizi artırır. Aslında, hamile kadınlar DVT geliştirme konusunda hamile olmayan kadınlardan 5 ila 10 kat daha olasıdır.

Hamileyken, kan pıhtılaşma proteinlerinin seviyesi artar ve öngörülen proteinlerin seviyesi düşer. Ayrıca, artan hormon seviyeleri ve uterusunuz genişledikçe ve alt ekstremitelerinizden geri akan kanı kısıtladıkça daha yavaş bir kan akışı bu riske katkıda bulunur.

Yüksek risk doğumdan yaklaşık altı hafta sonraya kadar devam eder. Yatak istirahatinde olmak veya sezaryen ile doğum da DVT riskini artırır.

Hamileyken DVT belirtilerine karşı dikkatli olun. Bu belirtiler ve bunları yaşıyorsanız ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinin.

Advertisement

DVT ve Uçak Seyahati

Uçarken kan pıhtısı gelişme riskiniz daha yüksektir, çünkü uzun süre oturmak DVT riskini artırır. Uçuş ne kadar uzun olursa, risk o kadar büyük olur. Sekiz saatten uzun süren uçuşlar yapan kişiler için özellikle önemlidir. Uçuyorsanız ve DVT için zaten başka risk faktörleriniz varsa riskiniz de artar.

Bu önlemler, uçarken kan pıhtısı riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

  • Bir çıkış sırasına veya bölme koltuğuna oturun, böylece bacaklarınızı germek ve hareket ettirmek için daha fazla alanınız olur.
  • Kan birikimini azaltan ve kan akışını korumaya yardımcı olan kompresyon çorapları giyin.
  • Doktorunuz tarafından reçete edildiği gibi reçeteli kan inceltici veya aspirin alın.
  • Kanın akmasını sağlamak için ayaklarınız ve bacaklarınızla egzersiz yapın.
  • Kalkın ve uçuş sırasında kabinin etrafında yürüyün.

DVT ve Beslenme

DVT’yi önlemek ve hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için sağlıklı bir yaşam tarzı önemlidir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı, kan pıhtılarını önlemek için gerekli olan birçok değişikliği içerir. Bu, daha fazla hareket etmeyi, sigarayı bırakmayı ve kilo vermeyi içerir.

Sağlıklı bir diyetle DVT ve kan pıhtılaşması riskinizi azaltabilirsiniz. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar temel vitamin ve mineralleri sağlar.

Vegan, vejeteryan veya Akdeniz diyeti, DVT riski altında olan veya daha önce DVT geçirmiş kişiler için en iyisi olabilir, ancak bunu desteklemek için araştırmalara ihtiyaç vardır.

Ancak bazı vitaminler ve mineraller DVT ilaçlarını etkileyebilir. Örneğin, çok fazla K vitamini ilacınızın kanınızı inceltme ve pıhtıyı önleme yeteneğini atlayabilir. Doktorunuzla birlikte aldığınız vitaminleri veya takviyeleri gözden geçirin ve ilaçlarla olası etkileşimleri sorun. Ayrıca kaçınmanız gereken yiyecekler veya besinler hakkında doktorunuzla konuşmanız da önemlidir.


Leave A Reply