K Vitamini nedir? K vitamini hangi besinlerde bulunur ve insan vücudunun günlük K vitamini ihtiyacı ne kadardır? K Vitamininin faydaları.
K vitamini nedir?
Vücutta yağda çözünen bir vitamin olarak yer alan K vitamini, bu özelliği dolayısıyla vücuttaki yağ deposunun içerisinde ya da karaciğerde depolanmaktadır. K vitamini insan bünyesinde bağırsakta üretilmektedir. Bağırsaklarımızda yer alan bakteriler sayesinde ortaya çıkartılan K vitamini, uzun süreli antibiyotik kullanımı gibi durumlarda eksikliği yaşanabilecek bir vitamin olmaktadır.
Bunun sebebi antibiyotiğin içeriğinin, bağırsaktaki bu K vitaminlerini üreten bakterilerin yok olmasına sebep olmasıdır. K vitamininin vücuttaki en önemli faktörü, kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. Hatta ismindeki “K” sembolü, Almancadaki “Koagulationsvitamin (pıhtılaşmaya yarayan vitamin)” kelimesinin başındaki K harfinden gelmektedir. Kanın pıhtılaşmasını sağlaması, bu pıhtılaşmanın ortaya çıkması için gerekli olan “protrombin” maddesinin üretiminde yer almasından kaynaklanmaktadır. K vitamini eksikliği nadir görülen bir durumdur çünkü bu vitamin günlük hayatımızda tükettiğimiz pek çok yeşil yapraklı sebzenin içerisinde bulunmaktadır.
Ancak belli başlı sağlık durumları sebebiyle K vitamini emilimi vücutta gerçekleştirilemez ve böylelikle K vitamini ihtiyacı duyulur. K vitamini eksikliğinin en çok yaşandığı durumlar antibiyotik kullanımı sonrası bağırsaklardaki vitamin üretici bakterilerin yok olması, vitaminin emilmesini engelleyen safta kesesi hastalıkları ve safra yolu hastalıkları, karaciğer hastalıkları, hemodiyaliz tedavisi, çölyak hastalığı ve kan inceltici ilaçların kullanılmasıdır. Bu hastalıklar sonucunda oluşan K vitamini eksikliğinizi bir uzman hekime danışarak, kendisinin önereceği takviye vitaminlerle giderebilirsiniz.
K Vitamininin Faydaları Nelerdir?
- K vitamini, vücutta oluşması muhtemel bazı kanser türlerini engelleyici görevleri üstlenmektedir.
- Kanı pıhtılaştıran bu vitamin, kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombin enziminin üretilmesini sağlar.
- Karaciğerde mevcut bulunan glikozun içerik olarak glikojene dönüştürülmesine yardımcı olur.
- Kemik yapısını kırılma ve incinme gibi rahatsızlıklardan korumaktadır.
- Olası damar sertliği ve damar tıkanıklığı rahatsızlıklarını engellemeye yardımcı olur.
- Kadınlarda menopoz dönemlerinden sonra yaşanan kemik erimesi gibi ciddi problemleri önlemeye yardımcıdır.
- Özellikle karaciğer kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde ciddi etkisi vardır.
K Vitamini Bulunan Besinler Nelerdir?
Günlük beslenme rutininizde yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek, K vitamini ihtiyacınızı gidermek için birebir etkilidir. Günlük hayatınızda kolaylıkla temin edebileceğiniz ve K vitamini ihtiyacınızı karşılılayacağınız besinlerin kısa listesi ise şu şekildedir;
Ispanak : 1 adet orta boy ıspanak yaprağı tükettiğiniz takdirde, bu günlük K vitamini ihtiyacınızın yaklaşık olarak yüzde altmışlık bir kısmını tüketeceğiniz anlamına gelmektedir. 1 yaprak çiğ ıspanak, besin değeri olarak 48.3 mcg’lık bir K vitamini içermektedir.
Fesleğen : Günlük 1 yemek kaşığı miktarında fesleğen tüketmeniz (öğütülmüş ya da kuru fesleğen olması bir fark yaratmamaktadır), günlük K vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayacak kadar K vitamini depolamanızı sağlar. Besin değeri olarak bir kaşıklık fesleğen, 77.2 mcg K vitaminine sahip olmaktadır. Hem salatalarınızda tat verici unsur olarak, hem de yemeklerinizde ek ürün olarak fesleğen kullanmanız, vücudunuzun K vitamini ihtiyacını kolayca giderebilmektedir.
Taze soğan : Yaklaşık bir kase miktarındaki doğranmış taze soğan, ciddi bir K vitamini deposu olma özelliğini taşımaktadır. Bir kaselik taze soğanı 100 gramlık bir ürün olarak baz aldığımızda, bu besinle birlikte vücudunuza girecek K vitamini miktarı, günlük ihtiyacınız olan miktardan 2,5 kat daha yüksek bir miktardır.
Adaçayı : 1 çorba kaşığı miktarında kurutulmuş haldeki adaçayı, vücudunuzun günlük K vitamini ihtiyacını yaklaşık yüzde kırk beşlik bir oranda karşılamaktadır. Bu oranıyla adaçayı da iyi bit K vitamini kaynağıdır.
Kara lahana : Bir kase miktarındaki haşlanmış kara lahana yaprakları, vücudun günlük K vitamini ihtiyacına oranla bu oranın yaklaşık 1.5 katı miktarında K vitamini içermektedir.
Brüksel Lahanası : Bir adet Brüksel lahanası, besinsel değer olarak yaklaşık 34 mcg K vitamini içermektedir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının yüzde kırktan fazla olan bir bölümünü karşılayabilmektedir.
Tüm bu saydığımız ürünlerin yanında K vitamini içeren ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oranı karşılayabilecek besinler arasında kekik, brokoli, marul, pul biber, maydanoz, bamya, kuşkonmaz, soya fasulyesi, kurutulmuş domates, paprika, havuç, köri, kuru karanfil, ahududu, armut, yaban mersini, incir, dut, böğürtlen, kivi, erik, tereyağı, peynir, süt, yoğurt, yumurta ve sakatat bulunmaktadır.
Günlük alınması gereken K vitamini oranları nelerdir?
Günlük alınması gereken K vitamini miktarı, kadın ve erkek cinsiyetlerine göre ve bu cinsiyetlerin yaş aralıklarına göre değişmektedir. Örneğin; sağlıklı bir erkeğin günlük alması gereken K vitamini oranı 120 mg iken, kadınlarda bu oran 90 mg civarındadır. Bunun dışında hamile kadınların ve bebek sahibi olup bebeğini emziren kadınların kesinlikle doktor kontrollerinin dışında K vitamini kullanmamaları gerekmektedir. Ayrıca yaş olarak ilerlemiş yaşlarda olan bireylerin de, metabolizma hızları düştüğünden dolayı vücutlarına giren vitaminlerin de doğal olarak emilim oranları azalacağından bu gibi durumlarda daha çok K vitamini içeren besinleri tüketmeleri tavsiye edilmektedir.