Kısa ve Uzun Süreli Bellek Arasındaki Farklar, Uzun Süreli Bellekteki İşlemler

0
Advertisement

Kısa ve uzun süreli bellek nedir? Kısa ve uzun süreli belleğin özellikleri ve farkları nelerdir? Uzun Süreli Bellekteki İşlemler hakkında bilgi.

Kısa ve Uzun Süreli Bellek Arasındaki Farklar

Bilim adamları, yeni bir şey öğrenirken, beyindeki hafızanın, yeni sinapslar (nöronlar arasındaki bağlantılar)
yaratarak çalıştığını düşünüyorlar. Bilgi beynin kısa süreli veya uzun süreli alanlarında saklanır.

Alzheimer

Kaynak: pixabay.com

Farkı

Beyin, kısa süreli hafızasındaki bilgileri, bir telefon numarası gibi ihtiyaç duyduğu birkaç dakikalık süre için, depolar. Uzun süreli bellek, beynin yıllarca kullanacağı, örneğin telefonun nasıl kullanılacağı gibi bilgileri içerir.

Bazen, kısa ve uzun süreli bellek işbirliği yaparak, ortaklaşa çalışabilir. Buna ikili hafıza teorisi denir. Bunun bir örneği, bilinen bir sayıya benzemesinden dolayı(uzun bellekte mevcut olan bir sayıya), bir telefon numarasını hızlı bir şekilde ezberlemek olabilir.

Tarihçe

1885 yılında Hermann Ebbinghaus, uzun ve kısa süreli bellek arasındaki farklılıkları ifade eden bir bilimsel çalışma yayınlayan ilk kişi oldu. Ebbinghaus bir ay içinde rastgele hecelerle hafızasını test etti ve daha sonra hatırlamak için bir kalıbı tekrarlamaya ihtiyacı olduğunu buldu.

İpuçları

Kısa süreli bellek öğrenmek için ideal değildir, bu nedenle eğitimciler öğrencilerin derslerini bir gecede öğrenmeye çalışmamalarını öneriyor. Kısa sürede öğrenilen bilgilerin bir hafta içinde yalnızca yaklaşık yüzde 30’u hatırlanır. Öğrenilen bilgilerin parçalı olması ve bir geceye değil de daha uzun süreye yayılması durumunda, öğrenciler bir sonraki hafta test edildiklerinde bilginin yüzde 80’ini hatırlarlar.

Advertisement
alzheimer

Kaynak: pixabay.com

UZUN SÜRELİ BELLEKTEKİ (USB), İŞLEMLER

BİLİNÇLİ USB İŞLEMİ:

Bireyin fark ettiği bir bilgiyi bilinçli olarak USB’ye aktarmasıdır.

BİLİNÇ ÖNCESİ USB İŞLEMİ:

Araba kullanırken birden yola köpek atlıyor. Şoför hemen kendine geliyor, direksiyonu kırıyor ve köpeğin geçmesine izin veriyor. Sonra da araba sürmeye devam ediyor. Şoför araba sürme becerisini, acil bir durum olmadığı sürece bilinç öncesinde gerçekleştirir.

BİLİNÇ DIŞI USB İŞLEMİ:

– Tüm beyaz tüylü nesnelere şartlanan bebek Albert, büyüyünce sakallı erkeklerin yanında sebebini bilmediği bir tedirginlik, kaygı duyuyordu. Bu durum USB’de bilinçaltında bilgilerin olduğunu ve bunların davranışları yönlendirdiğini gösterir. (Klasik Şartlanma)

– Bilgiler USB’ye özümseyici temrinle atılıyordu. Bu yeni bilgiler, bir yandan da USB deposunda bulunan bilgileri değiştirmekte, onları güncelleştirmekte, yeniden düzenlemektedir. Bütün bunlara göre bilgiler, bilinçdışında yürütülen işlemler yoluyla sürekli değişir. (USB’deki bilgilerin düzenlenmesi) – İnsan zihni depolanmış olan bilgiden nedensel, işlevsel, zamansal, yersel ve anlamsal çıkarsamalar yapar. USB’nin daha büyük bir kısmı çıkarsanan bilgidir. Bütün bu işlemler de kişinin bilinci dışında yapılır.


Leave A Reply