Lassa Ateşi Nasıl Bir Hastalıktır? Nedenleri Belirtileri Bulaşması ve Tedavisi

0
Advertisement

Lassa ateşi nedir, nasıl bir hastalıktır? Lassa ateşi nerede görülür ve nasıl bulaşır? Lassa ateşi belirtileri, tedavisi ve önlemler nelerdir?

Lassa Ateşi

Lassa Ateşi

Lassa ateşi, Batı Afrika’da yaygın olan bir sıçan türü tarafından taşınan akut, viral bir hastalıktır. Hayatı tehdit edici olabilir.

Hemorajik bir virüstür, yani kanamaya neden olabilir, ancak virüsü taşıyan her 10 kişiden 8’inde hiçbir belirti görülmez. Karaciğeri, böbrekleri veya dalağı etkiliyorsa ölümcül olabilir.

Hastalık, bir dizi Batı Afrika ülkesinde endemiktir. Kaba tahminler, Batı Afrika’da her yıl 100.000 ila 300.000 Lassa ateşi vakası ve hastalık nedeniyle yaklaşık 5.000 ölüm olduğunu gösteriyor.

Liberya ve Sierra Leone’nin bazı bölgelerinde, tüm hastane başvurularının yüzde 10 ila 16’sı Lassa ateşinden kaynaklanıyor ve bu, bu bölgelerde ciddi ve yaygın bir etkiye işaret ediyor. Uluslararası seyahat, bir ülkeden diğerine yayılan hastalık riskini artırmıştır.

Advertisement

Bu makale Lassa ateşinin nedenleri, semptomları, teşhisi ve tedavisine bakacaktır.

Lassa Ateşi Nedir?

Lassa ateşi ilk olarak 1969’da iki misyoner hemşirenin virüse yakalandığı Nijerya’da keşfedildi. Adı, ilk belgelendiği yer olan Lassa köyünden geliyor. Lassa ateşi, çok eşli sıçan Mastomys natalensis (M. natalensis) tarafından taşınan viral bir enfeksiyondur. Bu, ekvatoral Afrika’da Sahra altı Afrika’nın çoğunda bulunan en yaygın kemirgenlerden biridir.

Lassa ateşi esas olarak Sierra Leone, Liberya, Gine ve Nijerya’da görülür. Bununla birlikte, Mastomys sıçanı komşu ülkelerde yaygındır, bu nedenle bu alanlar da risk altındadır.

Lassa Ateşi

Nedenleri

Bir Mastomys sıçanı virüsle enfekte olduğunda, virüsü potansiyel olarak ömrünün geri kalanında dışkı ve idrarıyla atabilir. Sonuç olarak, özellikle sıçanlar hızla üreyip insanların evlerinde yaşayabildikçe virüs kolayca yayılabilir.

En yaygın bulaşma yöntemi, sıçan idrarını veya dışkısını tüketmek veya solumaktır. Kesikler ve açık yaralar yoluyla da yayılabilir.

Advertisement

Sıçanlar, insan yerleşiminin içinde ve çevresinde yaşarlar ve sıklıkla gıda maddeleriyle temas ederler. Bazen insanlar fareleri yerler ve hastalık hazırlıkları sırasında yayılabilir. Kişiden kişiye temas kan, doku, salgı veya boşaltım yoluyla mümkündür, ancak dokunma yoluyla mümkün değildir. İğnelerin paylaşılması virüsü yayabilir ve bazı cinsel yolla bulaşma raporları vardır.

Lassa ateşi, sterilizasyon ve koruyucu giysinin standart olmadığı yerlerde yetersiz donanımlı hastanelerde hastalar ve personel arasında da geçebilir.

Belirtiler

Belirtiler genellikle enfeksiyon meydana geldikten sonra 6 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Genel bir halsizlik, baş ağrısı ve hafif ateş olmasına rağmen, enfeksiyonların tahmini yüzde 80’i önemli semptomlar üretmez.

Vakaların kalan yüzde 20’sinde Lassa ateşi ciddileşiyor.

Belirtiler şunları içerebilir:

  • diş etlerinde, burunda, gözlerde veya başka yerlerde kanama
  • nefes almada zorluk
  • öksürük
  • şişmiş hava yolları
  • her ikisi de kanla birlikte kusma ve ishal
  • yutma güçlüğü
  • hepatit
  • şişmiş yüz
  • göğüs, sırt ve karın ağrısı
  • şok
  • kalıcı olabilen işitme kaybı
  • anormal kalp ritimleri
  • yüksek veya düşük tansiyon
  • perikardit, kalbi çevreleyen kesenin şişmesi
  • titreme
  • ensefalit
  • menenjit
  • nöbetler

Tüm vakaların yaklaşık yüzde 1’inde, Lassa ateşi ölümcüldür ve hastalık nedeniyle hastaneye yatışların yaklaşık yüzde 15 ila 20’si ölümle sonuçlanacaktır. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle semptomların başlamasından sonraki 2 hafta içinde ölüm meydana gelebilir.

Lassa Ateşi

Lassa ateşinin en yaygın komplikasyonlarından biri, 3 enfeksiyondan 1’inde ortaya çıkan işitme kaybıdır. Bu işitme kaybının derecesi değişir ve semptomların ciddiyeti ile ilintili değildir. Lassa ateşinin neden olduğu sağırlık kalıcı ve toplam olabilir.

Hamileliğin üçüncü üç aylık dönemindeki kadınlar için özellikle tehlikelidir. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 95’inde kendiliğinden gebelik kaybı görülür.

Teşhis

Lassa ateşinin semptomları büyük ölçüde değişir ve teşhis zor olabilir. Klinik olarak hastalık, Ebola virüsü, sıtma ve tifo gibi diğer viral hemorajik ateşlere benzeyebilir.

Lassa ateşi için tek kesin test laboratuar tabanlıdır ve örneklerin kullanılması tehlikeli olabilir. Bu testleri yalnızca uzman kurumlar yapabilir. Lassa ateşi genellikle enzime bağlı immünosorbent serolojik testler (ELISA) kullanılarak teşhis edilir. Bunlar, IgM ve IgG antikorlarını ve Lassa antijenlerini tespit eder.

Advertisement

Ters transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), hastalığın erken evrelerinde de kullanılabilir.

Tedavisi

Semptomların rehidrasyon ve tedavisi, erken tanı konulursa hayatta kalma şansını artırabilir. Erken reçete edilen antiviral ilaç ribavirin, Lassa virüsüyle mücadelede yararlı olduğunu kanıtlamıştır, ancak nasıl çalıştığı belirsizliğini korumaktadır.

Lassa Ateşi

Bununla birlikte, Lassa virüsünden en kötü etkilenen bölgelerde ribavirin’e erişim sınırlıdır. Ek olarak, ribavirin toksik ve teratojenik olabilir, yani mutasyonlara neden olabilir. Bu nedenle mükemmel bir çözüm değildir. Ribavirin, ortaya çıkmadan önce Lassa ateşini önlemede yararlı değildir ve şu anda bu hastalık için bir aşı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bir aşı üzerinde çalışmalar devam ediyor ve bazı ilaçlar umut vadediyor.

Diğer tedaviler semptomları hafifletmeye ve vücut işlevini sürdürmeye odaklanır.

Bu, sıvı seviyelerini, elektrolit dengesini, oksijenasyonu ve kan basıncını yönetmeyi içerir.

Önleme

Önlemenin ana odağı, sıçan popülasyonunu kontrol etmek için “toplum hijyeni” dir.

Bu içerir:

  • düzenli el yıkama
  • Gıdaların kemirgen korumalı kaplarda saklanması
  • çöpü evden uzak tutmak
  • evcil kediler tutmak
  • Hasta akrabalara bakarken kan ve diğer vücut sıvılarından kaçınmak
  • güvenli gömme prosedürleri uygulamak
  • bir sağlık ortamında maskeler ve gözlükler dahil koruyucu ekipman kullanmak

Mastomys faresi o kadar yaygındır ki gerçekçi bir şekilde ortadan kaldırılamaz. Sonuç olarak, temel amaç bu kemirgenlerden kaçınmak ve insan yaşamını paylaşmalarını önlemektir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer kuruluşlar, Lassa ateşinin bir tehdit olduğu alanlarda farkındalık yaratmak için çalışmaktadır.

Advertisement


Leave A Reply