Nezle Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Nezle nedir, nasıl bir hastalıktır? Nezle neden meydana gelir, çeşitleri nelerdir? Nezle belirtileri, hakkında bilgi.

NEZLE

Burnun içini kaplıyan sümüksü zarın iltihaplanmasından ileri gelen salgı artışına «nezle» (İngin) denir. Tıpta, boğaz, solunum yolları, kulak, mide, mesane, beyin gibi organların zarlarında olan iltihaplara da «nezle» denilirse de, konuşma dilinde «nezle» yalnız «burun nezlesi»nin karşılığı olarak kullanılır; ötekiler «göğüs nezlesi», «kulak nezlesi», «mide nezlesi», «diş eti nezlesi»… diye anılır. Ayrıca, «İspanyol nezlesi» (enflüanza) denilen bulaşıcı, salgın bir hastalık vardır ki buna «paçavra hastalığı», «grip»,, «salgın nezle» de denir. «Saman nezlesi» denilen nezle ise alerjik bir haldir

Burun Nezlesi (Adi Nezle). — Bir hastalık değildir; burun ve boğaz zarlarının anormal durumlarının bir sonucudur. Çoğunlukla, burundan, boğazdan havanın geçmesini zorlaştıran, sinüslerin boşalmasını engelliyen bir irkilmeden ileri gelir.

Beyin Nezlesi (Virüslü Nezle). — Soğuk algınlığından sonra görülür, «virüs» cinsinden bir mikrobun doğurduğu bir hastalıktır. Soğuk, bu virüsün burun içini cerahatlendirmesini kolaylaştırır. Büyüklerde baş ağrısı ile beraber olan bu nezle birkaç günde geçebilirse de süt çocuklarında bazı karışmalar yapabilir; esasen burun boşlukları pek küçük olduğundan nezleden olan şişkinlik hava yollarını çabuk kapatır. Yutma, sindirim zorlukları, kusmalar, hava yutmaları olur. Burun salgılarını yutan çocukta iştahsızlık, ishal, çıkarmalar bir türlü kesilmez. Yakın organlar iltihaba ortak olur; kulak iltihabı, sinüzitler, menenjitler görülür.

Süreğen (müzmin) Nezle.Zafiyet, geniz bademciği (adenoit vejetasyon), burun içi bölme eğrilikleri, burun içi bozuklukları, burna yabancı cisimlerin kaçması gibi sebeplerden ileri gelir. Bu sebepler giderilmedikçe, nezle sürüp gider.

Advertisement

Bunlardan başka, birtakım mikroplu hastalıklar «karışma» (ihtilât) yapmasından ileri gelen nezleler vardır. Kızamıkta görülen «göz nezlesi» bunlardan biridir. Kuşpalazı (difteri )de boğazdaki belirtiler yanında nezle de görülebilir. Ancak, yeni doğmuş çocuklarda kuşpalazının yalnız burun nezlesi şeklinde olabileceği de unutulmamalıdır. Hasta anneden çocuğa geçen belsoğukluğu nezlesi de yeni doğmuş çocuklarda daha çok göz iltihabıyla birlikte görülür.

Korunma. — Adi ve virüslü nezlelere karşı başlıca korunma çaresi hava akımından, soğuk almadan kaçınmaktır. Bu arada, özellikle, ayaklar sıcak tutulmalı, soğuk havalarda baş açık gezmemelidir. Salgın halinde, nezlelilerle temas etmemelidir.

Tedavi. — Başlangıçta burun damlaları faydalı olabilir. Geniş etkili bazı antibiyotiklerin kullanılması gereken nezleler vardır. Mentollü yağ damlaları, hele çocuklarda, pek tehlikeli olabilir, bunlar artık kullanılmıyor.

Nezlede burun silmeyi öğrenmek gerektir, iki burun deliğini birden kapamadan sade biriyle sümkürmeli, her defasında atabileceğimiz kâğıt mendiller kullanılmalıdır. Geniz ve burun içi yıkamaları tehlikelidir; bundan kaçınmalıdır.

BU YAZI SADECE BİLGİ VERMEK AMAÇLIDIR. DOKTOR TAVSİYESİ DEĞİLDİR. LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN.Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply