Ornitorenk nasıl bir hayvandır? Ornitorenk resimleri, Ornitorenk nerede yaşar, ne yer, nasıl çoğalır? Ornitorenk ile ilgili bilgi.

Kaynak: pixabay.com
- Ornitorenk Familyası: Gagalımemeligiller (Ornithorhynchidae).
- Yaşadığı yerler: Avustralya ve Tasmanya nehirlerinde.
- Özellikleri: Vücudu sık siyah kıllarla örtülü, tavşan iriliğinde bir memeli. Ağzı ördek gibi gagalıdır. Yumurtlayarak çoğalır. Yavrularını sütle besler.
- Çeşitleri: Yaşayan tek türdür.
Ornitorenk’in, solucan peşinde çamurları karıştırmaya yarayan bir ördek gagası vardır. Fakat bu gaga ördeğinki gibi sert ve boynuzumsu olacak yerde, yumuşak ve derimsidir ve hassas sinirlerle örülüdür.
Ornitorenk, sudan nefret eden ekidne’nin aksine, usta bir yüzücü ve dalgıçtır. Vücudu da bu çeşit hareketlere son derece elverişlidir. Grimsi kahverengi kürkü su samurununki gibi kalın ve sık, kuyruğu kunduzunki gibi yassı, fakat aynı zamanda sıkı kürklüdür. Bu hayvanın parmak araları da zarlıdır ve asıl ön ayakları suda dümen vazifesi görür.

Kaynak: commons.wikimedia.org
Fiziksel Özellikleri:
Ornitorenk’in vücut sıcaklığı, Eutheria (plasentalılar – placentalia) sınıfındaki diğer memelilerde olduğu gibi 38 °C yerine 31 °C-32 °C arasındadır. Bunun ne kadarının monotremlerin bir özelliği olduğu, ne kadarının ise sert koşullar altında yaşayan türün uyum sağlaması sonucu olduğu belirgin değildir.
Ornitorenk’in vücudu ile geniş ve düz kuyruğu, yalıtılmış havayı hapsederek hayvanı sıcak tutan bir kürk ile kaplıdır. Tazmanya şeytanı gibi ornitorenk de kuyruğunu yağ depolomakta kullanır. Alışılmış bir memelidense ördeğe benzeyen geniş gagası ve perdeli ayakları vardır. Burnu, kuşların gagasında olduğu gibi yukarı ve aşağı parçaları ayrılarak ağzını ortaya çıkaracak bir şekilde açılmaz. Ornitorenk’in gagası alt tarafında açıklık olan bir duyu organıdır.
Ağırlığı 700 g. ile 2,4 kg. arasında değişir. Dişisi erkeğe göre daha ufaktır. Erkekler ortalama 50 cm., dişiler ise 46 cm. boyundadır. Kuyruk uzunluğu erkeklerde 10-15 cm., dişilerde ise 8-13 cm. arasındadır. Ortalamalar bölgelere göre değişir ama iklimin etkisi saptanamamıştır.
Modern ornitorenk yavruları memelilerin en büyük özelliklerinden biri olan üç uçlu azıdişlerine sahiptir. Bunları üreme yuvasını terketmeden ya da terkettikten hemen sonra kaybederler; erişkinlerde bunların yerinde ağır keratinize pedler vardır. Ornitorenk’in çenesi diğer memelilerden farklıdır ve çene kasları diğer memelilerde olduğundan farklı çalışır.Orta kulakta sesi ileten küçük kemikler ve memeli-öncesi diğer sinapsidlerdeki gibi çenenin yanında değil, tüm gerçek memelilerde olduğu gibi kafatasının içindedir. Ornitorenk, omuz çevresinde, bir ara köprücükkemiği dahil olmak üzere diğer memelilerde olmayan kemiklere sahiptir. Vücudunun altında değil yanında olan bacakları ile sürüngenlere benzeyen bir yürüyüş biçimi vardır. Ornitorenk hızla dalmasını ve dengesini sağlayan kuyruğu ile kendini yönlendirir.
Üremeleri:
Ornitorenk yılda bir kere yavrular. Doğum yaklaşırken, dişi, bir nehir kıyısında kendine bir çukur kazar. Buası, suyun altında bir tünel ağzı, ayrıca bir hava borusu olan geniş bir oda olur. Bu oda tamamlanınca, hayvan bunun içini ağaç yaprakları ve didiklenmiş otlarla döşer. Yumurtlama zamanını beklerken hiç bir erkeğin inine girmesine müsaade etmez.
Nihayet çiftleşmesinden on beş gün sonra yumurtalarını yumurtlar.Yumurtalar ekseriya iki tane yumuşak kabuklu, aşağı yukarı güvercin yumurtası büyüklüğünde, fakat daha yuvarlaktır. Geniş yuvanın yaprakların içinde kaybolmaları ihtimalini önlemek için birbirlerine yapışık haldedirler. Tesadüf bu ya, yumurtalar üç tane olursa, bu defa üçgen şeklinde birbirlerine yapışık olurlar.
Yeni anne, kuluçka zamanında tıpkı dişi kuş gibi kuruntuludur. Tünel ağzını 15-20 santim toprakla tıkayarak kendini yeraltı ininde hapseder. Yumurtalarının üzerinde kuş gibi kuluçkaya oturacağına, yahut da onları ekidne gibi bir kesenin içinde taşıyacağına, bağrına basar ve topaç olur. Kuluçka devresi dokuz, on gün sürer.
Bebek ornitorenkler önceleri tüysüz, kör ve tamamiyle âcizdirler. Aid ne. ornitorenk, anne ekidne gibi onları başsız memelerinin salgıladığı sütle besler. Yavruların gelişmesi ilk birkaç hafta süresince son derece ağırdır. İki aylık olunca, vücutları kısa ve yumuşak kıllarla kaplanır, fakat bu devrede de ısınmak için annelerine muhtaçtırlar ve gözleri de henüz açılmamıştır. Yavrular ancak dört aylık olunca görmeye başlarlar. Tıpkı yavru köpekler gibi oynak olan sevimli hayvanlardır.
Erkekle dişi çiftleşme zamanında dahi birbirlerine sevgi göstermezler. Fakat arkadaşlıktan hoşlanırlar. Çiftleşme mevsimi sona erdikten sonra ornitorenk’ler, büyükçe ve in şeklinde bir yuvada erkek, dişi bir arada yaşarlar.
Ornitorenk’lerin erkeği tehlikeli bir hayvan saydır. Art ayağındaki içi oyuk diken keskin olduktan başka tabanında zehirli bir bez taşır. Bu tertip aşağı yukarı zehirli bir yılanın dişine benzer. Dikenler erkek ornitorenk’in biricik savunma mekanizmasıdır. Hayvan bunu gayet ustalıklı kullanmakta ve bir vuruşta sonuna kadar saplamaktadır. Meydana gelen yara çok zaman ciddî sonuçlara yol açar.
Bu ördek suratlı gülünç yaratıklar büyük olmazlar. Yetişkin erkekler, kuyruk dahil 60 santim uzunluğundadır. Dişiler daha da ufaktır. Ornitorenk’ler Avustralya ile Tasmanya’ da yaşarlar.
40 yorum
çk gzl
yani ornitorenk hem yumurtlar hemde yavrularını sütle besler bu garip bilgi için teşekkürler
ooo bu hayvan çok garip ama çok şekerrr 😀
cok gzl twk ederim
hem memeli , hem yumurtayla çoğalıyo. nasıl bişey bu ya
tövbee tövbeee Allah nasıl yaratmış bunu?
disney channel ‘da yayınlanan fineas ve förb çizgi filminde bu hayvanı izleyebilirsiniz ajan p olarak geçiyor
bu hayvanı daha çözemedim
süper
çok cici
tatlı,güzel
iyi
Bende bïrtane almak iztiyorum
fineas the forb daki ornitorenk daha güzel ve sevimli hemde çok şirin
ben fineas ve förb ün hayranıyım ama kendıns ın ve förb ün durumuna üzülüyorum acaba hala gerçekten yaşıyorlar mı ve ben fineas ve förbün belki inanmayacaksınız ama gerçek hikayesini 100 kere youtube den izledim ve ağladım çok acıklıydı ve bu yüzden buna da inanmayacaksınız ama her izleyişimde ağladım ben duygusal bir kızım yani burcum öyle söylüyor 2013 yılına göre
bende istiyorum
oooooooooooooooooooooooo çok ama çok ilginç bir hayvan türü
oooooooooo çok ilginç
Ay Bu çok tatlıı
çok ilginç br hayvan suda yaşayan memeli türü
Çok güzel 1 bilgi çok beğendim
burası çok güzel biryer buradan her şey öğrendim ve bu siteye çok tşk ediyorm
ÇOK TATLI BİR HAYVAN :))))) ♥
Ördeğe benziyor
çok tatlı
Bana bu lazım değil ama güzel
Güzeldi
İşime yaramadı ama güzeldi
Çok güzel bir hayvan.
çoooooooooook tatlı onu iyiki görmüşüm internette
çokk tatlıı
bence güzel olmuş işime yaradı çok teşekkürler :):):):):):)
GÜZEL BİR HAYVAN
Gerçekten muhteşem herkese tavsiye ederim bütün bilgiler bulunuyor ben hoşnut oldum ama sadece yazdığım için biraz elim ağrıdı o kadar da olur ama yani!! Çok güzel ve doğru bilgilerin olduğunu düşünüyorum sizlere de iyi dersler ya da genel olarak iyi bilgi öğrenmeler
Diyorum ve yakşamlar iyi akşamlar
gerçekten tuhaf hayvan
Yazın çok tuhaf bi hayvan
ÇOK DEŞİK BİR HAYVAN.
araştırmak çok iyi geldi
Ben ornitorenk peri hayvanını çok seviyorum
baya iyi çok işime yaradı