Kızıl Panda Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kızıl Panda (Küçük Panda) nasıl bir hayvandır? Kızıl panda nerede yaşar, ne yer, özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.

Kızıl Panda

Kızıl Panda; (Ailurus fulgens) Küçük panda olarak da bilinir. Kızıl kahverengi postlu, uzun kuyruklu, iri bir kedi boyutlarında, rakuna benzer memeli türüdür. Himalayalar ve çevresindeki ormanlık kesimlerde yaşar. Temel olarak bambu, öbür bitkiler, meyve ve böceklerle beslenir. Eskiden dev pandanın yakın bir akrabası olarak kabul ediliyordu. Günümüzde ise dev pandayı ayrı bir familya altına alma görüşü ağırlık kazanınca, küçük panda Procyonidae familyasının Ailurinae altfamilyasında sınıflandırılan tek tür olarak kalmıştır.

Küçük pandanın yumuşak, sık tüylü postunun üst bölümleri kızıl kahverengi, alt bölümleri siyahtır. Beyaz yüzünde, gözlerden ağız kenarlarına uzanan iki kızıl kahverengi şerit bulunur. Kabarık tüylü kuyruğu halkalıdır. Kuyruğu dışında uzunluğu 50-65 cm, kuyruk uzunluğu 30-50 cm, ağırlığı 3-4,5 kg’dir. Ayak tabanları kıllıdır ve tırnaklarını kısmen içeri çekebilir.

Dağların yüksek kesimlerindeki kayalıklar arasında yaşayan küçük panda çevik bir tırmanıcıdır. Ama genel olarak yerde beslenir. Geceleri etkinlik gösteren bu hayvanlar tek başına, çiftler ya da aile grupları halinde yaşar. Dişiler yaklaşık 130 gün süren gebelik döneminin ardından baharda bir ya da iki yavru doğurur. Uysal bir hayvan olan küçük panda kolayca eğitilebilir. Ama dokunulmaya karşı oldukça duyarlıdır ve genellikle hemen tepki gösterir. Hayvanat bahçelerinde yaygın biçimde sergilenmekte, özellikle bu nedenle hayvan ticaretine konu olmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply