Lechuguilla, Yeraltının Mücevheri New Mexico’da Gerçeküstü Bir Mağara

0
Advertisement

New Mexico’da Gerçeküstü güzellikteki Lechuguilla Mağarası’nın özellikleri, sonsuz çeşitlikteki sarkıt ve dikitlerinin müthiş görüntüsü hakkında.

Lechuguilla Mağarası

Lechuguilla Mağarası

New Mexico’daki Lechuguilla Mağarasını keşfedenlere, inanılmazlık duygusu eşlik edecektir. Şimdiye kadar, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde çöl dağlarının altında yaklaşık 156,5 km uzunluğunda oyuklar ve geçitler bulunmuştur ve bu haliyle, dünyanın en uzun mağaraları arasındadır. Mağara dekoratif şekilleri arasında tavanlardan sarkan, duvarları ve yerleri süsleyen mineral kaplamaları görülmektedir.

Şekillerin güzelliği ve çeşitliliği hayret vericidir. 4.5 m gibi bir uzunluğa sahip pipete benzer delikli sarkıtlar mağara tavanlarından aşağı sarkmaktadır. Tas şeklindeki çıkıntılar, üzerinde yumru şeklinde çıkıntıları olan sütunlar ile desteklenmekte ve tavandan aşağı, sütun benzeri sarkıtlardan ve 6 m’ye varan uzunlukta insan saçı kadar ince alçıtaşından oluşan iplerden sarkmaktadır.

Lechuguilla Mağarası

İnci, patlamış mısır, balon ve küçük kırağı kaplı köknar ağaçlarına benzer oluşumlar vardır ve diğerleri ise, daha çok düzgün bir şekilde katlanmış kıyafetlere benzemektedir. Bu olağan dışı harikalar diyarının 1980’li yıllara kadar keşfedilmemiş olması oldukça gariptir. 1914 yılında, yerli halktan bazı kimseler gübre olarak kullanmak amacıyla mağara girişinde bulunan yarasa gübresini çıkarmak için kısa süren girişimlerle bulunmuştur. Yıllar geçtikçe, arada bir meraklı mağaracılar teşebbüslerde bulunmuş, ancak 1986 yılına değin bir grup mağaracı son hamleyi yapıncaya kadar başarılı olunamamıştır. Daha derinlerde daha büyük mağaraların olduğunu gösteren, giriş kısmında esen güçlü rüzgarlar nedeniyle zorlanmışlardır. Bir miktar taban birikintisi kazdıktan sonra, alçaldıkça düşen küçük kaya parçaları nedeniyle, Boulder Falls (Kaya Düşmesi) olarak adlandırdıkları büyük ölçüde dikey bir kuyu bulmuşlardır. Bunun altında, güzel bir şekilde süslenmiş mağara labirentleri görülmüştür.

Advertisement

Lechuguilla’nın keşfi, yavaş ve dikkatli bir şekilde gerçekleşmiştir ve bu sadece zorlu arazi ve derin göller nedeniyle değildir. Mağaracılar, ayrıca, süslemelerin ne kadar hassas olduğunun ve kendilerinin neden olabileceği hava akımı ve ısı artışı değişikliklerinin de fazlasıyla bilincindeydiler.

Lechuguilla Mağarası

İNSAN TEHLİKESİ

Mağaracılar adımlarını ne kadar dikkatli atarlarsa atsınlar, eski yüzeylerden bir kısmının hasar görmemesi veya kirlenmemesi imansızdır. Alçıtaşından (alçı yapımında kullanılır) oluşan birçok dekoratif şekil, ayrıca çok daha fazla hassastır. Öyle ki, dikkatsiz bir hareket, gelişmesi için milyonlarca yıl gereken bir oluşuma zarar verebilir veya yok edebilir. Mağaranın girişinin genişletilmesiyle meydana gelen çok az bir hava kuruması, parlak alçıtaşı dekoratif şekillerini çürütebilir ve onların, çökmesine neden olacak şekilde zayıflamasına yol açabilir.

Mağaracıların sıkı davranış kuralları vardır. Mümkün olan her yerde, mağara tabanlarının kirlenmesini önlemek için çıplak ayakla yürürler. Ancak keskin ve sivri tabanlarda ayaklarını kesmemeye dikkat çekmek zorundadırlar, aksi takdirde bu dekoratif şekillerin üzerine kan izi bırakırlar. Atıkların tümü plastik torbalara koyulur ve hiçbiri saf su havuzlarını temizlemek için kullanılmamaktadır.

Lechuguilla Mağarası

Mağara incileri

Kireç taşı mağaralarının çoğu, çok az miktarda asit içeren yağmur suyunun tabandan akmasıyla oluşmuştur.  Lechuguilla, tabandan yukarı doğru oluşmuş gibi görünmektedir. Derin petrol depolarındaki gaz, kayalardaki çatlaklar boyunca yükselir ve oksijen ve su ile karışır. Bunun sonucu olarak, kireç taşı ile reaksiyona giren sülfürik asit, birçok geçidi yok eder ve aynı reaksiyonda alçıtaşı oluşur. Milyonlarca yıl boyunca, mağaralar, su içerisinde yok olan labirentler boyunca taşınan mineraller ile şekillenmiştir. Hem kalsit sarkıtlar ve istalagmitler, hem de birçok alçıtaşı dekoratif şekillerden oluşmuştur. Nefes kesen güzellikteki alçıtaşı oluşumlar, Chandelier Ballroom’da (balo salonu) yer almaktadır. Bunlar, mağara sisteminde yüksekte bulunan mineral depolarının, geride kristal oluşumu bırakan, mağara tavanından sızan ve buharlaşan su ile çözünmesi ile meydana gelmişlerdir.

Mağara uzmanları Lechuguilla Mağarası’nın bu Alaadinin hazine mağarasının bozulmamış bir şekilde korunması için, sadece araştırmacılara açık olması gerektiğini, halka açılmaması gerektiğini savunmaktadır.

Advertisement


Leave A Reply