Pelléas et Mélisande Operası Konusu Özeti Karakterler, Claude Debussy

0
Advertisement

Pelléas et Mélisande Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Pelléas et Mélisande Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

Pelléas et Mélisande

Beş perdelik operadır.

Metin: Maurice Maeterlinck.
Bestecisi: Claude Debussy
İlk oynanış: 1902 Paris.

Başlıca kişiler:

Mélisande (Soprano), Golaud (Bariton), Genevieve (Kontralto), Kral Arkel (Bas), Pelléas (Tenor), Yniold (Mezzosoprano), Doktor (Bas),

Konunun geçtiği çağ ve yer: Efsanelerdeki Allemonde Krallığı.

Advertisement

Konusu:

Kral Arkel’in torunu Golaud avda yolunu kaybetmiş, pınar başında güzel bir kıza rastlamış, evlenmiştir. Durumu annesi Geneviéve’e yazmış, büyük babasına haber vermesini ve bağışlaması için aracılık etmesini istemiştir. Yeni gelin Mélisande şatoya gelmiş, buradaki sıkıntılı yaşamdan usanmıştır. Çevresindeki tek ilginç insan Golaud’nun üvey kardeşi sakin, durgun bir genç olan Pelleas’dır.

Şato bahçesindeki havuzun başında onunla oturmuş, evlilik yüzüğüyle oynamaktayken havuza düşürmüştür, bulmak olanaksızdır. Yüzüğün kaybolduğu anda Golaud da atından yuvarlanıp yaralanmıştır. Yatağında yatarken karısının yüzüksüz olduğunu fark eder, nedenini sorar. Mélisande’in deniz kıyısında kaybettiğini söylemesi üzerine gidip Pelléas’la aramasını ister. Aradan bir süre geçmiş, Pelléas Mélisande’a veda etmeye gelmiştir. Ancak kadın delikanlının gitmesine razı değildir. Ertesi gün Golaud üvey kardeşine Mélisande’la konuştuklarını duyduğunu söyler, bu türlü konuşmaların tekrarlanmamasını ister, Mélisande yakında anne olacaktır. Golaud gece parkta oğluyla oturmakta, eski eşinden olan küçük oğlu Yniold’a Pelléas ve Mélisande konusunda bildiklerini söyletmeye çalışmaktadır. Yniold onları konuşurken ve öpüşürken görmüştür.

Kral Arkel gelinini sevmektedir, onun şatoya mutluluk getirmesini dilerken Golaud görünür, Mélisande’i saçlarından tutarak yerden yere vurur. Ay ışığının aydınlattığı bir bahar gecesi Pelléas ve Mélisande buluşurlar. Delikanlı gitmekte kararlıdır, veda etmektedir. Birden Golaud gözükür, iki sevgili birbirlerine sarılırlar, Golaud bir kılıç vuruşuyla Pelléas’i öldürür, Mélisande kaçar, fakat Golaud onu da yaralayarak erken doğum yapmasına yol açar. Kadın ağır yaralı olarak yatmaktadır. Kocası pişmandır olanlardan ötürü. Mélisande’a Pelléas’la bir günah işleyip işlemediğini sorar, cevap «hayır»dır. Kadın son nefesini verir, Kral Arkel bebeği kucaklayıp çıkarken perde iner.

Opera, çağın ve koşulların gerektirdiği bir zorlamanın ürünüdür. Wagner operalarının getirdiği yaygın etki, baskı ve bunalım tepkilerini göstermekte gecikmemiş, en açık itiş izlenimci akımın büyük ustası ve önderi Debussy’den gelmiştir. Güçlü bir ozanın dizeleriyle işlenen dram tül gibi bir partisyonla örülmüş «konuşmalı teganni» tekniği ile dokunmuştur. «Pelléas et Mélisande» çağımız operasının en önemli yenileyici örneklerinden, devrimci denemelerinden biridir.


Leave A Reply