Peyzaj Nedir

1
Advertisement

Peyzaj nedir? Resimde peyzaj tarzı sanatı hakkında kısa bilgi. Peyzaj ressamları

 John Constable tarafından yapılmış bir manzara resmi

John Constable tarafından yapılmış bir manzara resmi

Manzara resimlerine özelikle kır manzaralarına “peyzaj” denir. Bu çeşit tablolar Batı resim sanatında Rönesans‘tan çok sonra gelişmiştir. Rönesans, klasik sanatı örnek aldığı için daha çok büyük kompozisyonlar oda içi resimleri devrini açmıştı. Yalnız İngiltere’de doğanın cömertliği karşısında, Gainsborough, Constable gibi büyük peyzajcılar yetişti. Fransız resminde kır manzaralarını geniş ölçüde getirenler, Courbet’den sonra, büyük empresyonist ressamlar oldu bu akımı hazırlayan Edouard Manet, pekiştiren Claude Monet, Camile Pissarro, Alfred Sisley, Paul Gauguin, Van Gogh bu tarzı geliştirdiler

Manzara resmi bizde ancak batı usulüne göre yağlıboya, suluboya resimler yapılmaya başlandıktan sonra görülür. Şeker Ahmet Ali Paşa (1S41-1907), Hoca Ali Rıza Efendi (1858 – 1930), Nazmi Ziya Güran (1881-1937) bu yolda güzel eserler vermişlerdir.

Peyzaj ressamları, eskiden, bu resimleri önce doğa karşısında acele notlar alır sonra atölyelerinde değiştirip büyüterek yaparlardı (Constable gibi). Genel olarak benimsenmiş bir kurala göre, ressam tablosuna günün hangi saatinde başlamışsa ertesi günler de daima o saatte devam eder. Peyzajlarda esas, renklerde doğaya bağlı kalmaktır. Yalnız, kendi bildikleri gibi bir renk değer düzeni kurarak manzarayı ona göre boyayan ressamlar da çoktur. Teknik bakımdan, suluboya manzara resimleri, düzeltilmesi güç olduğundan, yağlıboya peyzajlardan daha güçtür. Suluboya peyzaj resminde en büyük ustalar olarak İngiliz ressamları tanınmıştır.


1 Yorum

Leave A Reply