G Harfiyle Başlayan Ülkeler ve Başkentleri, Ülke İsimleri ve Başkentler

0
Advertisement

Dünyadaki baş harfi G olan, G harfi ile başlayan ülkeler hangileridir? G Harfiyle Başlayan Ülkeler ve başkentlerinin listesi.

g ülke

Kaynak: pixabay.com

ÜLKE ADI BAŞKENTİ
 Gabon Libreville
 Gambiya Banjul
 Gana Accra
 Gine Conakry
 Gine Bissau Bissau
 Grenada St. George’s
 Grönland Nuuk
 Guam Hagåtña
 Guatemala Guatemala City
 Guyana Georgetown
 Güney Afrika (Adlî olarak) Bloemfontein
 Güney Afrika (Resmî) Pretoria
 Güney Afrika (Yasama merkezi) Cape Town
 Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları King Edward Point
 Güney Kore Seul
 Güney Sudan Cuba
 Gürcistan Tiflis

Yukarıdaki tablo isim şehir hayvan oyunu için elverişli olacağı gibi, coğrafya bilgisini geliştirmek isteyenler için de faydalı olacaktır.


Georgetown

Georgetown Guyana’nın başkentidir. Atlas Okyanusu kıyısında Demerara Irmağı ağzındadır. Ülkenin başlıca limanı ve en büyük kentidir. (Guyana nüfusunun yaklaşık 1/4’ünü barındırır).

3 km uzunluğunda ve 1.5 km genişliğinde bir alana yayılan kentte, resmi daireler ve büyük iş merkezleri dışında, binaların büyük bölümü ahşaptır. Kent ekonomisi, tarım (şeker, pirinç), endüstri (gemi yapım ve onarımı, meyve konserveciliği, rom, bira, mobilya vb), dışsatım (şeker, kereste, boksit, altın, elma, rom) etkinliklerine dayanır.

Georgetown Tarihi: 1781’de İngilizler tarafından kurulan kentin o dönemdeki adı Stabrock idi. Hollanda işgali döneminde (1784-1812), Essequibo-Demerara birleşik kolonilerinin yönetim merkezi olan kent yeniden İngilizlerin eline geçtikten sonra Georgetown adını aldı. Ülkenin tek yükseköğrenim kurumunu da (Guyana Üniversitesi) bünyesinde barındıran kent, botanik bahçeleriyle ünlüdür.


seul

Advertisement

Seul

Seul, Kore Cumhuriyetinin (Güney) başkenti. Kore Yarımadasının ortabatı bölümünde, Han Irmağı kıyısında, limanı İnçon’un 64 km doğusunda yer alır. Ülkenin ticaret, endüstri (metalürji, kimya, dokuma elektrik donanımı, tarım araç-gereçleri, konfeksiyon, besin), kültür (Seul Ulusal Üniversitesi, 1945; özel yüksekokullar, enstitüler, müze ve tiyatrolar), yönetim merkezidir.

Kent, gökdelenleri, ekspres yolları, batılı otelleri, tarihsel sarayları, kapıları, Kore sanatının seçkin örnekleriyle, geçmişi ve günümüzü bir arada yaşatır. Kentin başlıca girişi Güney Kapısı’dır. Devlet daireleri, büyükelçilikler, gazete büroları, Ulusal Mçclis, Güney Ka-pısı’ndan başlayan Taypong Bulvarı üzerindesıralanır. Çoğno Bulvarı ise kentin ticaret merkezidir. Doğu Kapısı yakınında, renkli, büyük bir pazar uzanır. Kent merkezindeki Toksu (Duksu) Sarayı’nın kapladığı alan, günümüzde halk parkına dönüştürülmüştür. Kore sanatının seçkin eserlerini içeren, Batı dizaynıyla inşa edilmiş iki binadan oluşan Ulusal Müze, park içindedir. Ulusal Meclis yakınındaki Kyonbok, ağaçlıklı yamaçlar, havuzlar, kulübele-riyle “Gizli Bahçe”li Çandok, öteki saraylardır. Çandok Sarayı yakınındaki Hayvanat Bahçesi ve Lunapark, ilgi çekici yerlerin başında gelir. Kentin, ülkenin her yanıyla gelişmiş bir ulaşım ağı (kara, hava, demiryolu) bulunması, ekonomisine önemli avantaj sağlar.

Tarih. İlk çağlarda bir ticaret merkezi olarak gelişti. 1394’te Yi Hanedanı tarafından Çoson Krallığı’nın başkenti yapıldı ve Hansung adını aldı.

1910’a kadar başkent konumunu korudu. 1910 -1945 arasında Japon işgali altında kaldı, adı, Kyonsong olarak değiştirildi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, ABD askeri güçleri ve yönetiminin karargahı durumuna geldi. Bu kez de, “başkent” anlamına gelen Seul adını aldı. 1948’de kurulan Kore Cumhuriyeti’nin başkenti seçildi, Kyonggi Yönetim Birimi’nden ayrılarak yönetim birimi statüsü kazandı. Kore Savaşı’n dan (1950-1953) büyük zarar gördü, birkaç kez Kuzey Korelilerin eline geçtiyse de Birleşmiş Milletler askeri güçlerince kurtarıldı. Savaş sonrasında yeniden refah düzeyinin doruğuna ulaştı, ancak büyük göç dalgaları, endüstrileşme hızlı kentleşme gibi etkenlerle, dünyada nüfusu en hızlı gelişen kentlerden biri oldu. 24. Yaz Olimpiyat Oyunları 17 Eylül-5 Ekim 1988 arasında Seul’de düzenlendi.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply